WRC: Sami Pajarin kartanlukija on ensimmäinen rallin maailmanmestaruuden voittanut nainen!

Katalonian MM-ralli käynnistyi torstaina Saloussa juhlallisesti kilpailun seremoniallisella startilla.

Sami Pajarin kartanlukijalle Enni Mälköselle hetki oli erityisen juhlallinen, sillä hänet palkittiin lähtölavalla WRC3-luokan kartanlukijoiden maailmanmestaruudesta.

Samalla Mälkösestä tuli ensimmäinen rallin maailmanmestaruuden missään luokassa voittanut nainen, joten nimi on pysyvästi historian ensimmäisenä.

Ensimmäistä kauttaan MM-sarjassa kartturoiva Mälkönen aloitti kartanlukijan uransa vuonna 2012 ja määrätietoisuus sekä nälkä eteenpäin kasvoivat nopeasti, jo seuraavalla kaudella Enni debytoi SM-sarjassa.

– Onhan tämä ollut yksi iso unelma. Kun kymmenen vuotta sitten aloittaessani tavasin nuotteja ja tuskastelin että tuleekohan tästä mitään, niin en kyllä uskaltanut tällaisesta unelmoida. Olen sanaton ja häkeltynyt, kertoi Enni torstai-iltana tuoreita tuntemuksiaan.

Rallin parissa naisia on vuosien varrella kilpaillut niin kuljettajina kuin kartanlukijoinakin ja heistä maailmanlaajuisesti tunnetuin kaksikko lienee Michele Mouton ja yhdessä kartanlukijansa Fabrizia Ponsin kanssa. Mälköselle uran alusta asti tavoitteet ja rima ovat olleet korkealla, mutta esikuvia joihin samaistua oli vähän.

– Naisena minulla oli aika vähän esikuvia lajin sisällä, saatikka esimerkkejä että näinkin pitkälle voisi unelmoida pääsevänsä. Nyt mieltä lämmittääkin ajatus että ehkä minä ja Reeta Hämäläinen voimme olla niitä tuleville sukupolville ja toivottavasti olemme pystyneet tasoittamaan polkua seuraaville. Sukupuolesta riippumatta tälle tasolle kilpailemaan pääseminen vaatii paljon vahvaa tahtoa ja halua oppia, päättäväisyyttä ja pitkäjänteisyyttä itsensä kehittämisessä, kertoo Mälkönen.

Kuljettajien menestyksessä kartanlukijalla on iso merkitys, mutta luonnollisesti myös kartanlukija tarvitsee kuljettajaa menestymiseensä.

Ensimmäinen kausi Samin Pajarin kartanlukijana on ollut menestyksekäs ja yhteinen ura saa jatkoa myös ensi kaudella.

– Sami on loistava kuljettaja, iso kiitos ehdottomasti niin kuljettajalle kuin taustajoukoillekin yhteisestä menestyksestämme. Minulla on uraltani SM-hopeaa, sekä Historicin EM-hopeaa, sekä tältä vuodelta JWRC:n hopea kartturina. Tämä mestaruus paikkaa hienosti monia aiempia täpäriä tappioita. Nälkää on kuitenkin hakea menestystä myös jatkossa, kertoi Enni myöhään torstai-iltana ja jatkoi Katalonian nuottien tarkastamista videolta.

https://www.samipajari.com/

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän