WRC: Espanjan MM-ralli poikkeaa kaikista muista MM-ralleista

4.10.2017 20.45

Rallin MM-sarja kääntyy loppusuoralle tulevana viikonloppuna, kun edessä on kauden 11. osakilpailu Espanjassa. Kilpailu on samalla kauden ainoa osakilpailu, jossa ajetaan sekä asvaltilla että soralla. 

Mielenkiintoista on nähdä, miten Katalonian tilanne vaikuttaa ralliin, joka ajetaan nimenomaan Kataloniassa. Onhan rallin nimikin Katalonian ralli, Rally RACC Catalunya – Costa Daurada.

Suomalaisia rallissa nähdään kuusi kappaletta: Toyotan kolmikko Jari-Matti Latvala, Juho Hänninen ja Esapekka Lappi sekä WRC2-luokassa ajavat Teemu Suninen, Juuso Nordgren ja Max Vatanen.

Sarjan pistetilanne on kutkuttava ja Espanjassa on jälleen paljon pelissä. Ranskalainen, hallitseva maailmanmestari Sébastien Ogier johtaa 177 pisteellä, mutta Belgian Thierry Neuville on vain 17 pisteen perässä.

Upean kauden ajanut virolainen Ott Tänäk pitää kolmatta sijaa 144 pisteellä ja Latvala on neljäs 123 pisteellä.

Kun kaudesta on kolme rallia enää jäljellä, on Latvalla edelleen hyvät mahdollisuudet MM-mitaliin, mutta se vaatii onnistumisia kaikissa lopuissa kilpailuissa.

Muista suomalaisista Hänninen on pisteissä kahdeksantena 58 pisteellä, Lappi kymmenes 49 pisteellä ja Suninen kolmastoista 25 pisteellä.

Voittajan täytyy hallita sora ja asvaltti

Vuodesta 2010 asti Espanjan MM-rallin erikoisuutena on ollut se, että yksi ajopäivä ajetaan soralla. Tiimeille tämä tarkoittaa ylimääräistä jumppaa, kun perjantain 75 minuutin huollossa autot on muutettava sorasäädöistä asvaltille sopiviksi.

Ralli starttaa virallisesti torstaina, joskin tuolloin järjestetään vain viralliset lähtöseremoniat.

Kilpaa ajetaan sitten ensimmäisen kerran perjantaina, jolloin edessä on kolme kahteen kertaan ajettavaa erikoiskoetta. Kuljettajien kunnon tauon jälkeen mittaa heti perjantaina muun muassa 38,95-kilometrinen Terra Alta.

Lauantaina siirrytään siis asvaltille ja edessä on jälleen kolmen erikoiskokeen setti tupalana sekä Saloussa meren äärellä ajettava yleisöerikoiskoe.

Sama kaava jatkuu myös päätöspäivänä sunnuntaina, jolloin kolme erikoiskoetta ajetaan kahdesti. Rallin päättyy Santa Marina 2 -erikoiskokeelle, joka toimii samalla lisäpisteitä jakavana Power Stage -pätkänä.

Erikoiskokeiden määrä: 19
Erikoiskoekilometrejä: 312,02 km
Kilpailun kokonaispituus: 1297,62 km

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here