Virkamiehen vinkit turvalliseen kelkkailuun

Moottorikelkkailu on parhaimmillaan hauska talviajan harrastus. Näillä Traficomin virkamiehen vinkeillä kelkkailija pääsee varmasti turvallisesti perille.

Ajoreitin ja -kelin lisäksi turvallisen moottorikelkkailun tarkistuslistalla ovat moottorikelkan kunto ja kuljettajan oma asenne. Jäällä ajettaessa kelkkailijan kaulassa roikkuu naskalit.

– Taitava kuljettaja ennakoi vaaratilanteet sopivalla tilannenopeudella ja välttyy suistumasta reitiltä. Erämaassa puhelin ei välttämättä kuulu ja avun saaminen voi kestää kauan, joten riskejä ei kannata ottaa, muistuttaa johtava asiantuntija Otto Lahti.

Virkamiehen vinkeillä varmasti perille:

  1. Varmista: Tarkista sääolosuhteet etukäteen. Turvallinen jäällä ajaminen reittien ulkopuolella edellyttää paikallistuntemusta.
  2. Varo: Reittien kunto vaihtelee ja näkyvyys maastossa voi muuttua nopeasti tutullakin reitillä. Sovita nopeus näkyvyyden, reitin kunnon ja oman ajotaidon mukaan. Oikea ajolinja on aina mutkan oikeassa reunassa. Varo vastaantulevia kelkkailijoita.
  3. Varaudu: Lataa matkapuhelimeen 112-sovellus ja laita puhelin ladattuna lämpimään taskuun. Ota myös kartta mukaan, puhelin ei toimi kaikkialla, ja kerro muille, minne olet menossa ja koska palaat. Pakkaa mukaan lämmintä vaatetta, evästä sekä työkaluja, jäänaskalit ja köysi – matka voi aina katketa yllättäen.
  4. Varusteet: Tarkista moottorikelkan varusteiden toiminta. Ota mukaan ajoreissulle variaattorin varahihna ja työkalut, ja opettele vaihtamista etukäteen vaikka kotipihalla. Tarkista polttoaineen riittävyys, tankkausmahdollisuudet ja 2T-kelkassa myös öljyn määrä. Kypärä on pakollinen sekä kuljettajalle että matkustajille.

Turvallisesti alkuun ohjatulla safarilla

Helppo ja turvallinen tapa päästä alkuun kelkkailuharrastuksessa on osallistua ohjatulle moottorikelkkasafarille. Safarille osallistuminen vaatii 15 vuoden iän lisäksi vähintään T-luokan ajokortin eli ns. traktorikortin.

Ryhmässä ajettaessa kouluttaja huomioi ajajien tasoerot, ja usein myös moottorikelkkojen maksiminopeutta ja kiihtyvyyttä on rajoitettu, jotta kelkan käsittely ja hallinta on helpompaa aloittelijalle. Tärkeintä on noudattaa kelkan ja maaston tuntevan ohjaajan neuvoja ja käsimerkkejä.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //   

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän