Turvaistuintestissä kaksi istuinta hylättiin — yksi oli sentään erinomainen

Autoliiton julkaisemassa turvaistuintestissä 22 istuinta sai hyvän, seitsemän tyydyttävän ja yksi välttävän arvosanan.

Yksi turvakaukalo saavutti erinomaisen yleisarvosanan ja kaksi istuinta hylättiin. Toinen hylätyistä sisälsi liikaa kemikaaleja ja toinen ei kestänyt törmäystä, todetaan Autoliiton tiedotteessa,

Euroopan eri maiden autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä toteuttamassa kevään turvaistuintestissä annettiin yhteensä 33 arvosanaa.

Turvakaukalot, jotka ovat hankittavissa sekä isofix-telakan kanssa että ilman on testattu molemmilla vaihtoehdoilla ja kummallakin on oma tuloksensa. Tällaisia kaukaloita olivat Bébé Confort Coral sekä sen identtinen sisarmalli Maxi-Cosi Coral, Joie i-Snug, Nuna Pipa Next ja Silver Cross Dream.

Yksi erinomainen

Testin positiivisimmasta tuloksesta vastasi tällä kerralla 40–85 cm:n mittaisille lapsille tarkoitettu turvakaukalo Silver Cross Dream. Dream i-Size -telakan kanssa käytettynä kaukalo sai erinomaisen yleisarvosanan vasta 11:ntenä istuimena turvaistuintestin 17-vuotisen historian aikana.

Testiä on tiukennettu vuosien saatossa useaan otteeseen, mikä nostaa tuloksen arvoa. Ilman telakkaa Silver Cross Dream sai hyvän yleisarvosanan. Suurin ero tulosten välillä tuli väärinasentamisen riskissä, joka on isofix-telakan kanssa hyvin pieni.

Kaksi ala-arvoista

Testissä heikon yleisarvosanan saivat isofix-istuimet Babyauto Buddy i-Size sekä Tex Baby Eris i-Size.

Babyauton heikko arvosana johtui kankaan liian suuresta palonestoainepitoisuudesta (TDCP) ja Tex Baby ei puolestaan kestänyt etutörmäystestiä. Tex Babyn valjaiden lukko aukesi 15 kilon painoisella koenukella tehdyssä törmäystestissä ja nukke sinkoutui istuimesta.

Noin 1–12-vuotiaille (9–36 kg) tarkoitettu auton turvavöillä kiinnitettävä Osann Flux Plus oli myös etutörmäystestissä aivan äärirajoilla. Istuimen selkänoja vahingoittui erittäin pahoin, kun testi tehtiin 15 kilon painoisella koenukella.

Koenuken pää liikkui pitkälle eteenpäin ja nukesta mitatut kuormitusarvot viittasivat hieman kohonneeseen loukkaantumisriskiin.

Lue tästä muita juttuja turvaistuimista.

Istuin sai etutörmäystestistä välttävän arvosanan, joka jäi myös yleisarvosanaksi. Istuimen isofix-versio Osann Flux Isofixissa ei vastaavaa ongelmaa ilmennyt ja sen etutörmäystesti- sekä yleisarvosana oli tyydyttävä.

Mieluiten selkä menosuuntaan

Kestopuheenaihe turvaistuinten ympärillä on lapsen matkustussuunta. Autoliitto suosittelee, että lapsi matkustaisi selkä menosuuntaan niin pitkään kuin se suinkin on mahdollista.

– Kaikissa etutörmäyssuojaltaan erinomaiseksi arvioiduissa istuimissa lapsi matkustaa selkä menosuuntaan. Tällöin istuin suojaa etutörmäyksessä koko vartaloa eikä pää pääse retkahtamaan. Mitä pienempi lapsi, sitä tärkeämpää retkahduksen välttäminen on, Tolvanen toteaa.

Turvaistuinkohtaiset arviot

 

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here