Tulli: Suomessa on jatkossakin laillisesti venäjän rekisterikilvissä olevia autoja

Kansallinen kuuden kuukauden siirtymäaika Venäjän rekisterissä olevien autojen maasta poistumiselle päättyi perjantaina. Viikonlopun aikana valvontaviranomaiset havaitsivat kolme venäläisissä rekisterikilvissä olevaa autoa.

Tulli muistuttaa, että Suomessa on jatkossakin laillisesti liikenteessä Venäjälle rekisteröityjä autoja. Auton kuljettajan pitää todistaa valvontaviranomaisille oikeus auton käyttöön pyydettäessä.

Venäjän rekisterissä olevien autojen EU:sta poistumista koskeva kansallinen kuuden kuukauden siirtymäaika umpeutui perjantaina. Ulkoministeriö antoi 16.9.2023 EU:n pakotesääntelyyn perustuvan linjauksen, jonka mukaan Suomessa olevat, Venäjälle rekisteröidyt autot pitää viedä pois viimeistään 15.3.2024. Lauantaista 16.3.2024 alkaen kaikkien liikenteessä tavattujen, Venäjälle rekisteröityjen autojen kuljettajien on pitänyt todistaa oikeutensa käyttää autoa.

– Viikonloppu sujui rauhallisesti ja tähän mennessä valvontaviranomaisten tietoon on tullut kolme venäläisissä rekisterikilvissä olevaa autoa, joiden Suomessa olon perusteita selvitetään, kertoo valvontaosaston johtaja Sami Rakshit.

– On kuitenkin hyvä muistaa, että myös siirtymäajan jälkeen meillä on Suomessa Venäjälle rekisteröityjä autoja, jotka ovat laillisesti maassa. Poikkeukset tulevat sekä EU:n pakoteasetuksesta että kansallista linjauksista. Meillä on esimerkiksi Ukrainan sotaa paenneita, kansainvälisen suojelun piirissä olevia henkilöitä, jotka voivat käyttää venäläisissä rekisterikilvissä oleva autoaan täällä maaliskuun loppuun asti, painottaa Rakshit.

Poikkeukset, jotka oikeuttavat käyttämään Venäjän rekisterissä olevaa autoa

EU:n pakoteasetuksessa linjataan poikkeukset, joiden perusteella Venäjälle rekisteröidyn auton voi yhä tuoda EU:hun. Kansalliset poikkeukset koskevat taas Venäjälle rekisteröityjä autoja, jotka ovat jo olleet Suomessa.

EU:n pakoteasetuksessa on määritelty kaksi poikkeusta Venäjälle rekisteröityjen autojen osalta. Nämä ovat Venäjällä pysyvästi asuvan EU- tai Eta-kansalaisen tai hänen perheenjäsenensä omistamat autot sekä diplomaattikilvin varustetut autot.

Suomessa jo olevien, Venäjälle rekisteröityjen autojen osalta poikkeuksia on tietyille ryhmille. Näitä ovat EU:n ulkopuolella pysyvästi asuvien päätoimisten opiskelijoiden sekä määräaikaisella, voimassaolevalla työsopimuksella töissä olevien autot.

Tietyissä, rajatuissa tapauksissa Venäjälle rekisteröityjen työsuhdeautojen käyttö on myös mahdollista EU-alueella asuville, kuten myös tapauksissa, missä auton väliaikaisen maahantuonnin määräaikaan on erikseen saatu Tullilta lisäaikaa.

Ukrainan sodan vuoksi kansainvälisen suojelun piirissä Suomessa olevien henkilöiden, joilla on Venäjän rekisterikilvissä oleva auto, on mahdollista tuontiselvittää auto muuttotavarana Suomeen vielä 16.-31.3.2024 välisenä aikana siirtymäajan päättymisestä huolimatta.

Poikkeus koskee ainoastaan niitä autoja, jotka ovat saapuneet EU:n alueelle viimeistään 19.12.2023. Jos autoa ei ole tuontiselvitetty maalikuun 2024 aikana, tulee auto siirtää pois Suomesta viimeistään 31.03.2024.

Oikeuden auton käyttöön osoittavat asiakirjat hyvä pitää ajossa mukana

Kaikkien liikenteessä tavattavien, Venäjälle rekisteröityjen autojen kuljettajien pitää pyydettäessä todistaa valvontaviranomaisille oikeutensa käyttää autoa. Dokumentit on hyvä pitää ajossa mukana, jotta oikeutensa käyttää venäläisissä rekisterikilvissä olevaa autoaan pystyy todistamaan heti kysyttäessä.

Lue myös

Nyt alkaa olla jo kiire siirtää Venäjälle rekisteröidyt autot pois Suomesta!

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän