Teknologia mullistaa autoteollisuuden

Autoalalla on käynnissä murros, jossa autonvalmistajat ovat muuttumassa ”metallitehtaista” ohjelmistovetoisiksi teknologiayrityksiksi. Tämä edellyttää uudenlaista osaamista ja näkemystä innovatiivisesta yrityskulttuurista, todetaan Amazon Web Services (AWS) -yhtiön tiedotteessa.

Toisaalta teknologinen innovatiivisuus on aina ollut osa autoteollisuutta – olihan tiellä kulkeva auto itsessäänkin teknologinen innovaatio.

– Autoteollisuus on nähnyt useita hämmästyttäviä teknologisia edistysaskeleita. Erityisesti siitä lähtien, kun sähkökäyttöiset autot kehitettiin korvaamaan fossiilisilla polttoaineilla toimivia. Nyt kehitys etenee kuitenkin nopeammin kuin koskaan, toteaa tiedotteessa Joakim Stolpe, Pohjoismaiden myyntijohtaja, Amazon Web Services (AWS).

Uusien ominaisuuksien vuoksi modernia autoa ei ohjauspyörää ja neljää rengasta lukuun ottamatta tunnista auton alkuperäiseksi versioksi.

Teknologian integrointi autoihin tekee niistä turvallisempia ja käyttäjäystävällisempiä. Lisäksi nykyaikaisissa autoissa on ominaisuuksia, jotka lisäävät sen käyttöarvoa merkittävästi. Aivan kuten älypuhelimia voi käyttää paljon muuhun kuin puhumiseen.

– Tämä näkyy esimerkiksi uusimmassa Audissa. Se näyttää tavalliselta autolta, mutta pinnan alle kätkeytyy paljon teknologiaa: 1200 sensoria, kameroita ja koneoppimista. Tulevaisuudessa monet asiat, kuten jarruttaminen liikennevaloissa, tapahtuvat automaattisesti koneoppimisen avulla, Stolpe sanoo tiedotteessa.

– Mutta miten tämä on mahdollista? Tekoälyn merkintäkieli (AIML) ja suurteholaskenta (HPC) mahdollistavat uusien sovellusten ja palveluiden kehittämisen.

Niiden avulla autoon voidaan lisätä ominaisuuksia, jotka helpottavat vaikkapa ajo-olosuhteista tiedottamista, tai kehittää monimutkaisempaa teknologiaa itseajavia autoja varten.

– Toyota Research Institute hyödyntää näitä uusia teknologioita turvallisempien ja ympäristöystävällisempien autojen kehittämiseen Amazon Web Servicesin (AWS) tekoälypalveluiden avulla, Stolpe sanoo.

Myös esineiden internet (IoT) edistää autojen teknologista kehitystä. Sen avulla voidaan saada parempi käsitys siitä, mitä tapahtuu auton ollessa liikenteessä. Kerätyn datan avulla tuotanto- ja kehitystiimit voivat parantaa autojen turvallisuutta ja laatua sekä nopeuttaa uusien innovaatioiden luomista.

Teknologinen kehitys tekee autotehtaistakin ”älykkäämpiä”. Perinteinen teollisuusautomaatio voi muun muassa kuvan- ja videotunnistuksen avulla kartoittaa tuotantolinjojen epäsäännöllisyydet.

Esimerkiksi Volkswagen on AWS:n pilviteknologian avulla nopeuttanut datan käsittelyä, minkä ansiosta autojen valmistus on tehostunut 30 prosenttia.

– Uusi teknologia tuo mukanaan kuitenkin myös ratkottavia haasteita. Yksi niistä liittyy käsiteltävän datan määrään.

Ruotsalainen Springworks tarjoaa tähän alustan, jonka avulla palveluntarjoajat voivat turvallisella ja kustannustehokkaalla tavalla kehittää digitaalisia palveluja auton omistajille. Niitä voidaan skaalata rajattomasti.

Esineiden internetiä hyödyntävä alusta voi kerätä dataa sadasta tai vaikka miljoonista autoista, jotka kommunikoivat alustan kanssa. Näitä palveluita tarjoaa 30 hengen, ei 3000 hengen tiimi.

Yhteiset asiakkaiden, sähköistämisen ja yhdistettävyyden vaatimukset mullistavat autoteollisuuden. Innovatiivisuus ja luovuus ovat sen tärkeimmät prioriteetit.

– Maailman muuttuessa digitaaliseksi, teollisuuden on tartuttava tilaisuuteen ja integroitava älykäs teknologia osaksi autoja. Tämä lisää niiden käytettävyyttä ja mullistaa tämänpäiväiset käsityksemme autosta, Stolpe sanoo tiedotteen lopuksi.

 

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!