Tarkkana mönkijän kanssa – pieni muutos ajokorttilakiin!

1.8.2018 09.15

Markkinoilla on useita erilaisia mönkijöitä moniin eri tarkoituksiin, joten ostajan kannattaa miettiä, millaiseen käyttöön uusi kulkupeli on tulossa, todetaan Liikenneturvan tiedotteessa.

Lisäksi on tärkeää selvittää, mitkä erityispiirteet ja säännöt liittyvät ostettavaan ajoneuvoon.

Etenkin käytettyä mönkijää ostettaessa kannattaa Liikenneturvan mukaan varmistaa rekisteröintitodistuksesta, mihin ajoneuvoluokkaan laite kuuluu.

– Kannattaa lähteä liikkeelle aivan perusasioista. Kuka saa ajaa, missä saa ajaa ja millainen ajokortti tarvitaan. Esimerkiksi maastomönkkärillä saa ajaa tiealueella vain erityistapauksissa, kuten tietä ylittäessä. Keskeisimmät asiat on koottu kätevästi mönkijäoppaaseemme. Myös kysyttyä-palstaltamme löytyy paljon asiaa mönkijöistä, yhteydenottoja niistä tulee paljon, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska.

Ajokorttilainsäädäntö muuttui 1.7.2018 alkaen. Se tarkoittaa mönkijöiden osalta sitä, että T-luokan ajo-oikeudella saa kuljettaa aiempaa useampaa mönkijää.

– T-kortti oikeuttaa nyt kuljettamaan T1- ja T2-luokkien traktoreita, joiden nopeus on enintään 60 kilometriä tunnissa. T3-luokan mönkijätraktoreiden, joiden maksiminopeus on 60 km/h, kuljettajilta vaaditaan nykyään AM 121 -luokan ajo-oikeus eli käytännössä mopoautokortti, selvittää Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Lattu.

Kypärä päähän – sekä kuskille että matkustajalle

Kansalaiset kysyvät paljon myös perävaunun vetämisestä, erityisesti traktorimönkijällä.

Perävaunun vetämiseen ja perävaunumassoihin liittyvät ohjeet löytyvät traktorin rekisteröintitiedoista tai mönkijän vetokytkimessä olevasta tarrasta. Rekisteröintitodistus löytyy nykyään kätevästi sähköisenä Trafin verkkosivuilta.

Tieliikennekäyttöön tarkoitetulla mönkijällä saa kuljettaa matkustajia rekisteröintitodistuksen mukaisesti.

On kuitenkin hyvä muistaa, että mönkijä käyttäytyy matkustajan kanssa aivan eri tavalla kuin yksin ajettaessa. Myös kyydissä olevalta vaaditaan painonsiirtoa kääntymistilanteissa.

– Ennen matkaan lähtemistä kannattaa harjoitella yhdessä matkustajan kanssa mönkijällä liikkumista. Kuljettajan ja matkustajan on muutamaa poikkeustilannetta lukuun ottamatta käytettävä asianmukaista suojakypärää, sanoo Niska ja jatkaa:

– Lisäksi on pakko muistuttaa siitä, ettei mönkijä ei ole lasten lelu. Alle 15-vuotias ei saa ajaa mönkijällä muualla kuin suljetulla alueella.

Viisi vinkkiä turvalliseen ajoon mönkijällä:

  • Opettele mönkijän ajo-ominaisuudet rauhallisissa olosuhteissa.
  • Käytä aina kypärää.
  • Vain raittiina mönkijän sarviin.
  • Huomioi muut liikkujat.
  • Noudata liikenteen sääntöjä sekä maastossa kuin tielläkin.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here