Tämä pieni suomalainen laite mullistaa poliisin huumetestauksen

20.2.2018 17.10

          

Huumeiden tunnistaminen laboratorioiden ulkopuolella voi olla erittäin vaarallista ja kallista. 

Suomessa kehitetty kannettava huumeskanneri Tactiscan tunnistaa laittomat aineet ilman turhaa altistusta vain muutamissa sekunneissa, todetaan valmistajan tiedotteessa.

Kertakäyttöiset ja riskialttiit nykyiset testausmenetelmät korvaava, taskukokoinen ja lähes loputtomasti testauskertoja tarjoava skanneri näkee päivänvalon tänään Frankfurtissa GPEC International Exhibition & Conference for Law Enforcement and Homeland Security -messuilla.

Altistuminen epäilyttäville aineille sekä näytteiden valmistelusta johtuvat pitkät odotusajat rikollisten kanssa aiheuttavat turhia ja helposti vältettävissä olevia riskejä poliiseille.

Tällä hetkellä käytössä olevat metodit huumeiden tunnistamiseen, kuten testipakkaukset ja Raman-laitteet, ovat joko hitaita, kertakäyttöisiä tai liian kalliita useimmille poliisilaitoksille.

Monet laitokset etenkin Amerikassa ovatkin luopumassa kenttätestauksesta kokonaan sekä korkeiden kustannusten että näytteiden valmistelusta aiheutuneiden vaaratilanteiden, kuten huumeille altistumisen, kemikaalisten palovammojen ja testipakkausten ampullien aiheuttamien haavojen takia, tiedotteessa todetaan.

Infrapunavalon avulla

Tactiscania käytettäessä näytteitä ei tarvitse valmistella ollenkaan, sillä se skannaa huumeet pussien läpi ja käyttää aineiden tunnistamiseen infrapunavaloa.

Skanneri laskee huumeiden tunnistuksen hintaa huomattavasti ja tekee aineiden analysoinnista kenttäolosuhteissa nopeaa ja turvallista. Tämän takaa puhelinsovellus, joka näyttää skannauksen tulokset sekunneissa.

Laite on yhteydessä pilvipalveluun, joka sisältää jatkuvasti päivittyvän huumeiden referenssikirjaston. Pilvi ja sen älykkäät algoritmit yhdistettyinä yleisimpien kemiallisten mallien kanssa varmistavat, että huumeet voidaan tunnistaa myös muilla aineilla jatkettuina, valmistaja toteaa.

Tactiscanin on kehittänyt suomalainen sensoriteknologiayritys Spectral Engines.

Kenttätestauksen jälkeen Tactiscan tulee markkinoille myöhemmin tänä vuonna.

EU-rahoituksen avulla

Vuonna 2017 EU myönsi Spectral Enginesille 2,4 miljoonan euron Horizon 2020 SME Instrument -rahoituksen, jonka turvin Tactiscanin kehitystyö ja tuotanto aloitettiin.

Spectral Engines kehittää älysensoreita ja taskukokoisia materiaalianalysaattoreita sekä ratkaisuja materiaalintunnistuksen käyttämiseen erilaisissa sovelluksissa.

Spectral Engines on keskittynyt kehittämään etenkin älykkään maanviljelyn, älykkäiden tuotantolaitosten sekä älykotien sovelluksia sekä Tactiscanin kaltaisia kannettavia mittauslaitteita.

www.tactiscan.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here