Tällainen uusi isompi Suzuki tulee Suomeen syksyllä

Suzuki-malliston lippulaivaksi saapuu aivan uusi katumaasturi Across, joka on kaikkia muita malleja kookkaampi ja tehokkaampi.

Uutuus kasvattaa Suzukin hybriditarjonnan ladattavien hybridien puolelle ja monipuolistaa nelivetoisten mallien valikoimaa.

Suzuki ilmoitti maaliskuussa 2019 aloittavansa Toyotan kanssa yhteistyön, jossa kehitetään monipuolisempi mallisto Euroopan markkinoille.

Nyt esitellään kumppanuuden ensimmäinen hedelmä, joka laajentaa Suzukin valikoiman aivan uuteen luokkaan.

Kuva: Suzuki.

Suurin Suzuki

Uusi Suzuki Across on kooltaan paljon suurempi kuin muut tähän mennessä myynnissä olleet Suzuki-mallit. Lähtökohtana on 2,690 metrin akseliväli. Korilla on pituutta 4,635 metriä, leveyttä 1,855 metriä ja korkeutta 1,690 metriä.

Edessä jäähdyttäjän säleikössä on samaa tyyliä kuin Swift Sportissa, mikä antaa Acrossille sukunäköisyyttä Suzukin muihin malleihin. Autossa on led-valot edessä ja takana sekä 19-tuumaiset kevytmetallivanteet, joissa yhdistetään kiiltävää mustaa ja kiillotettua pintaa.

Ajaja saa tietoa muunneltavan mittariston 7-tuumaisesta värinäytöstä kuin kojelaudan 9-tuumaisesta kosketusnäytöstä.

Kuva: Suzuki.

Runsaasti tehoa 

Uudessa Suzuki Acrossissa käytetään hyväksi Toyotan yli kahden vuosikymmenen kokemusta hybriditekniikasta.

Numerot puhuvat puolestaan, sillä bensiinimoottorin ja kahden sähkömoottorin suurin yhteisteho on 225 kilowattia (306 hv), minkä avulla Across kiihtyy paikaltaan sadan kilometrin tuntinopeuteen 6,2 sekunnissa. Silti hiilidioksidipäästö on WLTP-normin mukaisesti ainoastaan 22 g/km.

Edessä on 134 kilowatin tehoinen sähkömoottori, jonka suurin vääntömomentti on 270 Nm. Lattian alle on sijoitettu energiasisällöltään 18,1 kWh litiumioniajoakku, joka syöttää virtaa sähkömoottorille.

Täyteen ladatulla akulla voidaan Suzukin tiedotteen mukaan ajaa sähköllä 75 kilometriä. Kotona akun saa ladattua täyteen alle kahdeksassa tunnissa, mikäli käytössä on 10A virtapistoke.

Sähkömoottorin rinnalla on A25A-FXS Dynamic Force -bensiinimoottori, joka pääasiassa lataa akkuja.

Bensiinimoottori tuottaa 136 kilowattia tehoa ja 227 newtonmetrin vääntömomentin. Atkinson-työkierrolla toimivalla moottorilla on erittäin hyvä hyötysuhde ja korkeapuristeisena 14:1 se on Suzukin mukaan erittäin taloudellinen.

Kuva: Suzuki.

Moottorissa on sekä suorasuihkutus että imukanavasuihkutus ja polttoaineen syöttöä vaihdellaan kuormituksen mukaan. Akun lataamisen lisäksi bensiinimoottoria käytetään sähkömoottorin apuna, kun tarvitaan paljon tehoa esimerkiksi ohituksissa.

Kuljettaja voi valita tilanteeseen sopivan ajotilan neljästä vaihtoehdosta. Kun ajetaan EV-tilassa käytetään aina sähkömoottoria, vaikka kaasupolkimen painaisi pohjaan. Auton huippunopeus on sähköllä ajettaessa 135 km/h.

Kun käytetään EV/HV- tai HV-ajotilaa, bensiinimoottori tulee avuksi runsaasti voimaa tarvittaessa. Kahdesta ajotilasta EV/HV painottaa enemmän sähkömoottorin käyttöä.

Neljäntenä on akun lataustila, jolla voidaan varmistaa että ajoakussa on runsaasti virtaa. Se on tarpeellinen ajettaessa esimerkiksi kaupunkiin, jossa saa ajaa vain paikallisesti päästöttömillä autoilla.

Elektroninen neliveto

Suzuki Acrossin neliveto on toteutettu täysin elektronisesti ilman mekaanista yhteyttä etu- ja takapyörien välillä.

Taka-akselilla on 40 kilowattia ja 121 newtonmetrin vääntömomentin kehittävä sähkömoottori, joka on ohjauselektroniikan (AIM eli AWD Integrated Management) kautta yhteydessä etusähkömoottoriin.

Vääntömomenttia jaetaan tilanteen mukaan niin, että hyvissä olosuhteissa kaikki voima välitetään etupyörille. Tilanteen niin vaatiessa enimmillään 80 prosenttia voimasta voidaan johtaa tiehen takapyörien kautta.

Järjestelmä on parhaimmillaan liukkaalla liikkeelle lähdettäessä, minkä lisäksi se vakauttaa autoa aina ajon aikana. Suzuki Acrossiin voi kytkeä vetomassaltaan 1 500 kilon jarrullisen perävaunun.

Kuva: Suzuki.

Vain yksi versio

Mallisarjassa on ainoastaan yksi vaihtoehto, Across 2,5 Plug-in Hybrid 4WD GLX CVT-aut, jonka ennakkohinta on 57 390 euroa.

Acrossissa on monipuolinen turvavarustelu. Normaaleiksi perusvarusteiksi laskettavien järjestelmien lisäksi kuljettajan tukena ovat kaukovaloavustin, mukautuva vakionopeudensäädin, aktiivinen kaistavahti, kaistallapitoavustin, kuljettajan vireystilan valvontajärjestelmä ja monipuolinen liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä.

Harvinaisempia varusteita ovat kuolleen kulman valvontajärjestelmä ja risteävän liikenteen varoitusjärjestelmä.

Maastoajossa on hyötyä alamäkihidastimesta ja pysäköitäessä auttavat niin peruutuskamera kuin tutkat edessä ja takana. Auton käyttöä helpottavat älyavain ja jalanheilautustoiminnolla varustettu sähkötoiminen takaluukku.

Mikäli automaattivaihteiston toimintaa haluaa valvoa itse, se onnistuu ohjauspyörään sijoitetuilla siivekkeillä.

Autossa on tummennetut ikkunat B-pilarista taaksepäin.

Uuden Suzuki Acrossin ennakkomyynti alkaa heinäkuussa ja ensimmäiset autot saapuvat Suomeen syksyllä. Auto maksaa 57 390 euroa.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!