Tällä tekniikalla Konginkankaan onnettomuus olisi ehkä ollut vältettävissä!

6.11.2017 17.40

 

Uusi suomalaiskeksintö mullistaa mustan jään havaitsemisen ja tuo mukanaan monia muitakin parannuksia liikenneturvallisuuteen. Ajoneuvoihin asennettava ohjelmisto kykenee lisäksi opastamaan kuljettajaa taloudellisempaan ajoon.

Keksintö on ohjelmistopohjainen, joten se voidaan asentaa etenkin suurimpaan osaan raskaan liikenteen ajoneuvoista ilman erillisiä lisälaitteita.

Uuden keksinnön myötä liukkaat keliolosuhteet voidaan havaita erittäin tarkasti ja jopa reaaliaikaisesti sekä nykyisin käytössä olevia menetelmiä selvästi edullisemmin.

Patentoidusta teknologiasta on aluksi tarjolla versio raskaan liikenteen käyttöön, mutta keksintö soveltuu myös yksityisajoneuvoihin.

Ajoneuvoista kerätty tieto jalostetaan ja välitetään eteenpäin. Ajo-opastinjärjestelmä voidaan asentaa osaksi jo ajoneuvossa olevaa ohjelmistoa. Se voidaan asentaa myös omana kokonaisuutenaan sisältäen ajo-optimoinnin sekä liukkaudentunnistimen.

– Jos nyt kehitetty järjestelmä olisi ollut käytössä esimerkiksi traagisen Konginkankaan turman yhteydessä, kuljettaja olisi saanut tiedon liukkaasta tiestä hyvissä ajoin ennen kyseiseen kohtaan saapumista. Opastuksen lisäksi olisi järjestelmä myös voinut alentaa auton nopeutta kyseisellä alueella, EEE Innovationsin Jarmo Leino kertoo.

Keksinnöt ovat lähtöisin VTT:n raskaan liikenteen tutkimushankkeista, ja niitä on pilotoitu Suomen lisäksi jo yhdessä EU-tason projektissa.

Pilottihankkeen perusteella järjestelmän avulla voidaan saavuttaa parantuneen ajoturvallisuuden lisäksi jopa 20 prosentin säästöt polttoaineen kulutuksessa

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here