Taksimatkojen hintataso säilynyt keskimäärin lähes ennallaan — Uusimaa poikkeus!

Taksimarkkinaseurannassa kerättyjen maksutietojen perusteella taksimatkojen hintataso on säilynyt lähes ennallaan verrattuna hintasääntelyn vapautumiseen vuonna 2018, todetaan Traficomin tiedotteessa.

Uudellamaalla hinnat ovat laskeneet keskimäärin 20 prosenttia ja pääosin nousseet muualla Suomessa. Sovelluksella tilatut kyydit ovat olleet halvempia kuin muiden tilaustapojen kautta tilatut kyydit.

– Toukokuussa 2021 voimaan tulleet lakimuutokset toivat Traficomille täsmällisemmät ja laajemmat tiedonsaantioikeudet taksitoimijoilta, joten nyt pystymme muodostamaan luotettavan kuvan muun muassa taksipalveluiden hinnoista. Keräämme maksutietoja entistä laajemmin taksien välityspalveluntarjoajien kautta kulkeneista taksikyydeistä, kertoo tiedotteessa johtaja Henriikka Rosti.

Taksimatkojen hintataso säilynyt vuoteen 2018 nähden lähes ennallaan

Verrattuna yleisen hintatason kehitykseen taksien hinnat olivat vuoden 2022 huhtikuussa 5 % korkeammalla kuin 2018 kesäkuussa.

– Huhtikuun jälkeen taksimatkojen hinnat ovat laskeneet niin paljon, että syyskuussa saavutettiin vuoden 2018 hintataso. Vuoden loppuun asti hintataso on pysynyt samana, tarkentaa tiedotteessa erityisasiantuntija Tuomas Kiiski.

Hinnat kehittyneet eri tavoin sekä alueiden välillä että sisällä

Alueellisesti tarkasteltuna taksimatkojen hinnat ovat laskeneet erityisesti Uudellamaalla, missä ne ovat keskimäärin 20 % halvempia kuin vuonna 2018. Kymenlaaksossa hinnat ovat pysyneet vuoden 2018 tasolla ja muualla Suomessa hinnat ovat alueesta riippuen kohonneet keskimäärin 8–20 %.

Vaikka Uudellamaalla hinnat ovat merkittävästi muuta maata alhaisemmalla tasolla, alueiden sisälläkin hinnat vaihtelevat merkittävästi mm. matkan pituuden mukaan.

Suhteessa eniten hinnat ovat pudonneet pääkaupunkiseudulla lyhyillä, maksimissaan 5 kilometrin pituisilla, taksimatkoilla. Koko maan osalta 10 kilometrin esimerkkimatkalla hinnat ovat esimerkiksi joulukuussa vaihdelleet 9-37 euron välillä keskihinnan ollessa 26,7 euroa.

Sovelluksella tilatut kyydit halvempia – soitto välityskeskukseen vielä vuonna 2021 suosituin tapa tilata taksi

Taksihinnoissa on selkeä ero, kun verrataan hintoja sovellusten kautta tehtyjen tilausten ja muiden tilaustapojen välillä.

Vuonna 2021 taksimatkoista 34 % tilattiin välityskeskuksen kautta. Vaikka sovelluksen kautta tehtyjen tilausten hinnat ovat olleet noin 18 % halvempia kuin muiden tilaustapojen kautta tilatut kyydit, vuonna 2021 vain 13 % taksikyydeistä tilattiin sovelluksen kautta.

– Esimerkiksi vuonna 2021 Uudellamaalla yli 20 % taksikyydeistä tilattiin sovelluksella. Sovellusten käyttö on yleistynyt vuonna 2022 entisestään ja myös se selittää alueen alhaisempia hintoja, kertoo Kiiski.

Taksien tilaustavat vuonna 2021. Kuva: Traficom.

Liikevaihto lähes miljardi euroa – taksitoiminta keskittynyt Uudellemaalle

Vuonna 2021 Suomessa ajettiin reilu 35 miljoonaa taksimatkaa, joista muodostui noin 964 miljoonan euron liikevaihto taksiyrityksille. Tämä tarkoittaa noin 52 miljoonan euron eli 6 prosentin kasvua vuoteen 2020 verrattuna.

– Taksiliiketoiminta on keskittynyt Uudellemaalle, joka muodosti noin kolmasosan koko maan liikevaihdosta. Taksiliiketoiminnan laajuus on luonnollisesti suurinta väkirikkaissa maakunnissa. Maakunnan väkiluku ja taksitoiminnan liikevaihto seuraavat tiiviisti toisiaan. Poikkeuksena tähän on Lappi, missä turistit tuovat taksiyrityksille lisää asiakkaita, kertoo Kiiski.

Liikenne ja viestintävirasto Traficom seuraa säännöllisen tiedonkeruun avulla taksimarkkinoita. Tietoja kerätään taksiyrittäjiltä ja taksivälityspalveluiden tarjoajilta.

Kerättävän tiedon avulla tuotetaan koottua tietoa henkilöliikenteen markkinoista yhteiskunnallisen keskustelun ja päätöksenteon pohjaksi. Näin voidaan varmistaa, että taksipalvelut helpottavat arkea ja edistävät elinkeinonharjoittamista Suomessa myös tulevaisuudessa. Markkinaseurannan tuloksia julkaistaan säännöllisin väliajoin.

Taksimarkkinoiden tarjonnan tilannekuva julkaistaan 2.3.2023 ja saatavuuden tilannekuva 15.3.2023.

Kiinnostaako autot ja liikenne? Tilaa tästä Autotodayn uutiskirje!

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän