Suuri määrä viritettyjä mopoja Oulun poliisin alueella

11.9.2018 16.15

    

Oulun poliisilaitoksen liikenneyksikön konstaapelit ovat tarkastaneet viime viikkoina poliisilaitoksen alueelle yli 320 mopoa, moottoripyörää tai mönkijää. Valtaosa tarkastetuista oli nimenomaisesti mopoja, todetaan poliisin tiedotteessa.

Näistä tarkastetuista 35 kpl todettiin kevytmoottoripyöriksi, koska mopoa oli viritetty niin paljon.

Oulun poliisilaitos haluaa korostaa, että vanhemmilla on suuri vastuu lapsensa alla olevan kulkupelin kunnosta. 

Mopon nopeuden kasvaessa nuoren kyky reagoida vaihtuviin liikenneolosuhteisiin heikkenee ja onnettomuustilanteissa vakavasti loukkaantumisen riski lisääntyy. Myös nuorten on hyvä tiedostaa virittämisen riskit, vähättelemättä niitä.

– Olkaa aidosti kiinnostuneita lapsenne mopoilusta eli kyselkää lapselta moposta ja testatkaa mopoa. Jarrujen ja valojen toiminta on helppo käydä läpi. Renkaiden kunto on nopea tarkastaa. Kysykää myös mopon mahdollisesta virityksestä. Pahaääninen mopo kulkee monesti liikaa ja häiritsee muita alueen asukkaita, Oulun poliisit toteavat.

Rakenteellinen nopeus on määritelty Suomen lainsäädännössä 45 km/h. Mopon rakennetta ja tekniikkaa ei ole suunniteltu määriteltyä rakenteellista nopeutta suuremmaksi.

Nopeuden määrittelyyn on vaikuttanut myös eri liikenneryhmien kuten esimerkiksi polkupyöräilijöiden ja jalankulkijoiden sekä mopoilijoiden toiminnan yhteensovittaminen liikenteessä.

Yksi mopo takavarikoitiin

Poliisi joutui valvonnan aikana kirjoittamaan päiväsakkoja 49:lle kuljettajalle, rikesakkomääräyksiä 56 kpl, kirjallisia huomautuksia 11 kpl, suullisia huomautuksia annettiin 26 kpl, määräyksiä valvontakatsastukseen 62 kpl sekä ajokieltoja 36 kpl.

Lisäksi ilmoituksia Trafille ja Liikennevakuutuskeskukselle tehtiin viritetyistä mopoista 35 kpl, josta seurauksena on korotettu vakuutusmaksu sekä veroseuraamukset.

Myös yksi rikosilmoitus jouduttiin kirjaamaan, kevytmoottoripyöräksi muutetun mopon toistuvasta ajosta ilman ajo-oikeutta ja tapaukseen liittyi myös liikenneturvallisuuden vaarantaminen.

Mopo takavarikoitiin poliisin haltuun. Kyseinen ajoneuvo oli liikennekäytöstä poistettu, eikä siinä ollut rekisterikilpeä paikoillaan.

Mopovalvontaa suoritettiin laajasti poliisilaitoksen alueella (Kempele, Liminka, Raahe, Kalajoki, Ylivieska, Oulainen, Muhos, Utajärvi, Vaala, Paltamo, Kajaani, Ii ja Oulu).

Oulun poliisilaitos saa valvontapyyntöjä mopovalvontaan liittyen ja tämän tyyppiset teemavalvonnat ovat vastaus kansalaisten pyyntöihin.

Poliisi ei kuitenkaan voi olla joka paikassa ja myös siksi korostamme jokaisen alaikäisen mopoilijan vanhemman vastuuta siitä missä, miten sekä millaisella mopolla jälkikasvu on liikenteessä.

Mopojen, moottoripyörien sekä mönkijöiden valvonta jatkuu edelleen, todetaan poliisin tiedotteessa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän