Suosittu juttu: Onhan se kumma, ettei tämä liikennesääntö mene kaaliin

Pyörätieltä tuleva pyöräilijä saa ajaa tien yli pyörätien jatketta pitkin, mutta hänen on väistettävä sekä oikealta että vasemmalta tulevia autoilijoita. Kuva: Liikenneturva / Jukka Fordell.

Kerromme tässä juttusarjassa aikaisemmin Autotodayssa ilmestyneistä erittäin suosituista jutuista. Edellinen juttu kertoi keinosta välttää ylinopeussakkoja.

Alla oleva juttu liikennesäännöstä julkaistiin alun perin Autotodayssa 1.10.2015.

Jalankulkijan suojatiesääntö on useimmille tuttu, mutta kuinka käy, kun otetaan polkupyörä käyttöön?

Pyöräilyn väistämissäännöt muutuivat jo vuosia sitten, mutta edelleenkään niitä ei tunneta, edes pyöräilijöiden keskuudessa.

Ellei suojatie jatku pyörätien jatkeena, ei pyöräilijä saa tieliikennelain mukaan pyöräillä suojatiellä. Jalkakäytävän jatkeena oleva suojatie on tarkoitettu pelkästään jalankulkijoille.

Tällöin pyöräilijä saa ylittää tien suojatietä pitkin vain taluttamalla pyörää.

Edes alle 12-vuotiaat lapset eivät saa pyöräillä suojatietä pitkin, vaikka saavatkin pyöräillä jalkakäytävällä.

Kun polkupyöräilijä nousee satulasta ja taluttaa pyöräänsä suojatien yli, hän on jalankulkija, ja ajoradalla liikkuvien on väistettävä häntä.

Jalankulkija ja pyöräilijä ovat siis suojatietilanteessa täysin eri asemassa. Kävelijälle on annettava esteetön kulku, mutta pyöräilijän on väistettävä muita.

Kouvolan pääpoliisiaseman lyhytkestoisessa tutkinnassa törmätään tämän asian tietämättömyyteen kuukausittain ja yleensä liikennevahingon tutkinnan yhteydessä.

– Tyypillisin tilanne on sellainen, jossa alakouluikäinen lapsi on ajanut pyörällä suojatietä pitkin ja jäänyt auton töytäisemäksi. Silloin vanhemmille on tullut yllätyksenä se, että tietyssä tilanteessa se onkin pyöräilijä, joka on väistämisvelvollinen. Vanhemmat ovat opettaneet lapselle koulureitin jalankulkijana, eivätkä ole tulleet ajatelleeksi sitä, että heidän ohjeensa eivät sovi suoraan siihen tilanteeseen, jossa heidän lapsensa kulkee saman reitin polkupyörällä, kertoo ylikonstaapeli Panu Uusitalo.

Pyörätien jatke on aivan eri asia

Korkein oikeus on ennakkopäätöksessään (1996:125) todennut, ettei ole selvää, missä tilanteissa suojatiemerkintä katsotaan pyörätien jatkeeksi, mutta tullessaan pyörätieltä ajoradalle pyöräilijä on oikeutettu käyttämään suojatietä tien ylittämiseen.

Tästä syystä tieliikenneasetuksen muutos velvoittaa muuttamaan kaikki suojatie-maalauksella merkityt pyörätien jatkeet varsinaiseksi pyörätien-jatke-maalaukseksi vuoden 2017 loppuun mennessä.

Pyörätien jatke merkitään kahdella valkoisella katkoviivalla. Lisäksi pyörätien jatke on merkittävä pyörätietä osoittavilla liikennemerkeillä.

Pyöräilijällä ei ole aina etuajo-oikeutta

Pyörätien jatkeena toimivan suojatien käyttö ei anna pyöräilijälle automaattisesti etuajo-oikeutta. Pyöräilijällä on etuajo-oikeus, mikäli autoilijan väistämisvelvollisuus on osoitettu erillisellä liikennemerkillä (kärkikolmio tai stop-merkki) ennen suojatietä tai jos autoilija kääntyy risteävän tien yli.

Myös kiertoliittymään saapuva tai siitä poistuva ajoneuvo väistää ensin jalankulkijoita ja pyöräilijöitä.

Muissa tapauksissa pyöräilijä on väistämisvelvollinen, kuten silloin kun ajoratojen risteystä ei ole tai kun ja pyöräilijä vaihtaa tien puolelta toiselle. (Viite: Tieliikennelaki 14 §).

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

1 KOMMENTTI

  1. Myös ei taida olla tiedossa että jalankulkijan paikka kevyen liikenteen väylällä on jompikumpi reuna, ei keskiö.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here