Suomalaisyrityksen menetelmällä voidaan korjata tiet ennakkoon – yhtiö palkittiin menetelmästä Las Vegasissa

Rovaniemeläinen Roadscanners on saanut kansainvälisen tiealan järjestön International Road Federationin huippupalkinnon Global Road Achievement Award.

Palkinto julistettiin illalla 7.11. Las Vegasissa järjestetyssä IRF:n 70-vuotisgaalassa. Palkinto myönnettiin Suomeen ensimmäisen kerran.

Palkinto myönnettiin Roadscannersin ja Liikenneviraston yhteiselle PEHKO 2015-2025 -projektille. PEHKO-projektin (Päällysteiden ennakoivan hoidon ja kunnostuksen ohjelmointi) tavoitteena on ollut kasvattaa päällysteiden käyttöikää uusilla päällystettyjen teiden ylläpidon ja hoidon käytännöillä, joissa päätöksenteko perustuu pääosin Roadscanners teknologiaan.

Roadscannersin kehittämällä menetelmällä pystytään paikantamaan teiden heikot kohdat, määrittämään ongelmien syyt ja korjaamaan ne ennen vakavien vahinkojen syntymistä.

Ennakoivalla teiden huollolla on merkittävä vaikutus ylläpidon kustannustehokkuuteen.

Suomessa käytetään vuosittain 130-150 milj. euroa noin 50 000 kilometriä sisältävän päällystetyn tieverkoston ylläpitoon. Väyläverkoston korjausvelan arvioidaan olevan yli miljardi euroa.

Kolme vuotta käynnissä olleen projektin tuloksena Lapin ja Keski-Suomen testialueilla päällysteiden vuosikustannukset ovat pudonneet 10-36 %. Lopullisen tavoitteena on vuosikustannusten lasku 50 % vuoteen 2025 mennessä. Tutkimusta on laajennettu vuonna 2018 Hyvinkään alueelle Uusimaalle.

Palkinto myönnetään innovatiivisille tiehankkeille ja henkilöille, jotka ovat maailmanlaajuisen sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen kärjessä. Roadscanners sai palkinnon ”Tieomaisuuden hallinta ja kunnossapito”-kategoriassa. Pohjoismaista palkinto on myönnetty aiemmin muissa kategorioissa kerran Ruotsiin ja kerran Norjaan.

Roadscanners Oy on globaali toimija liikenneinfrastruktuurin hallintaan ja ylläpitoon liittyvässä konsultoinnissa, ohjelmistoalalla ja tutkimus- ja mittauslaitemyynnissä. Yrityksen liiketoiminnassa on keskitytty liikenneinfrastruktuurin eli teiden, rautateiden, katujen, siltojen ja lentokenttien kunnon analyyseihin, hoidon ohjauksen ja parantamisen suunnitteluun sekä laadunvalvontaan. Vuonna 1998 perustetulla Roadscannersilla on asiakkaita ja projekteja kaikissa maanosissa kaikkiaan yli 60 maassa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!