Suomalainen ohjelmistoyhtiö Unikie johtamaan autonvalmistajien kansainvälistä tietoturvallisuustyöryhmää

Automaattisesti ohjattavien laitteiden ja prosessiohjauksen sovelluksia kehittävän ohjelmistoyhtiö Unikien suomalaista tietoturvaosaamista arvostetaan autovalmistajien keskuudessa: Unikie on kutsuttu mukaan ajoneuvojen standardoitua arkkitehtuuria kehittävään kansainväliseen Autosar-yhteenliittymään.

Sen tietoturvallisuustyöryhmän puheenjohtajaksi on 26. toukokuuta nimitetty Unikien tietoturvajohtaja Jari Mononen. Työryhmän tavoitteena on varmistaa, että turvallisuusnäkökulmat huomioidaan autoteollisuuden tulevaisuuden kehittämisessä.

– Autojen pitkä elinkaari, laitteiden siirtyminen entistä laajemmin pilveen ja V2X-viestintäjärjestelmien kautta ympäristöönsä verkottuneet ajoneuvot asettavat valtavan turvallisuushaasteen autoteollisuudelle. Turvallisuusuhkiin on varauduttava jopa 15 vuoden aikajänteellä. Autojen hakkerointi pitää pystyä estämään jo nyt. Lisäksi tulevina vuosina on varauduttava kvanttitietokoneiden läpimurtoon, joka tulee mullistamaan koko tietoturvan kenttää, avaa Mononen haasteellista kenttää.

Koko auto voidaan kaapata

Autosarin turvallisuustoiminnan keskiössä on tiedon suojaaminen sekä auton sisäisissä väylissä että ulkoisissa liittymissä. Unikiella on pitkä kokemus sulautettujen tietoturvaratkaisujen toimittamisesta autoteollisuudelle, jossa yhtiön osaaminen matkapuhelinten salausteknologiassa avaa valtavan potentiaalin tietoturvaratkaisujen kehittämiselle.

– Ilman asianmukaisia turvatoimenpiteitä kokonainen auto voidaan kaapata, mikä on vakavasti otettava riski. Autoissa välitetään kriittistä tietoa, jolloin myös yhteyksien, järjestelmien ja laitteiden on oltava äärimmäisen tietoturvallisia. Siksi datan turvallisuus on myös Unikien teknologia-alustojen selkäranka. Teknologiaratkaisumme mahdollistavat reaaliaikaisen datan hyödyntämisen turvallisesti eri teollisuuden aloilla ja tietoliikenteessä, Mononen valaisee.

– Yhteiskuntamme toiminta nojaa yhä etenevissä määrin kriittisen dataliikenteen varassa toimiviin järjestelmiin. Kyberturvallisuus on olennainen osa kaiken internetiä laitteiden osallistuessa informaatiojärjestelmien päätöksentekoon. Kyberturvallisuuden kehittäminen on Unikien strategian keskeinen tavoite: haluamme olla mukana rakentamassa älykästä ja dataturvallista yhteiskuntaa. Olen ylpeä yhteistyöstämme maailman johtavien auto- ja laitevalmistajien kanssa. Autosar-standardointi auttaa meitä yhtenäisten rajapintojen rakentamisessa. On kunnia päästä mukaan määrittämään turvallisen ajamisen huomista, iloitsee Unikien toimitusjohtaja Seppo Kuula.

Autosar on vuonna 2003 perustettu ajoneuvojen valmistajien, toimittajien, palveluntarjoajien sekä autoteollisuuden elektroniikka- ja ohjelmistoyritysten maailmanlaajuinen yhteenliittymä. Se kehittää ohjelmistostandardia älykkääseen liikkuvuuteen ja autokomponenttien ja ulkoisten pilviympäristöjen väliseen viestintään. Autosar avaa tietä innovatiivisille elektronisille järjestelmille, jotka parantavat suorituskykyä, turvallisuutta ja tietoturvaa.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here