Sähköautojen lataus noussee monessa taloyhtiökokouksessa kuumaksi aiheeksi

Sähköautojen lataaminen taloyhtiöissä on tällä hetkellä erittäin ajankohtaista. Keskusteluissa on nostettu esille kustannukset, käyttöoikeudet ja asemien ylläpito.

Sähköautojen ja latausasemien määrä tulee kuitenkin kasvamaan, jonka vuoksi toimivan ratkaisun löytäminen on sekä kiinteistön, että osakkaiden etu.

Lähitulevaisuudessa ladattavien autojen määrä tulee kasvamaan voimakkaasti, jonka vuoksi tarve latausasemille lisääntyy samassa suhteessa.

Kehitys juontaa juurensa EU:n asettamista 95 g/km CO2-päästörajasta, jonka alittaminen 2020-2021 tulee olemaan tiukka tehtävä autonvalmistajille. Mikäli ne eivät tässä onnistu, sanktiot ovat jopa miljardiluokkaa.

Lakiesitys sähköautojen latauspisteiden lisäämisestä

Sähköautojen yleistymiseen ja päästötavoitteiden saavuttamiseen liittyen myös Suomen hallitus valmistelee lakiesitystä, jossa kiinteistönomistajat velvoitettaisiin lisäämään merkittävästi sähköautojen latauspisteitä.

Tämä koskisi ennen kaikkea uudisrakentamista, mutta myös olemassa olevalle rakennuskannalle tullee velvoitteita latausasemien suhteen.

Lakiesitys on lausuntokierroksella, mutta jo nyt se on aiheuttanut kitkaa sekä hallituksessa, että keskusteluissa taloyhtiöissä ja keskustelupalstoilla.

– Kevään yhtiökokouksissa asia nousee esille varmasti useimmissa taloyhtiöissä. Tähän on isännöitsijän ja taloyhtiön hallituksen syytä varautua. Perusselvityksen teko mahdollisuuksista ja vaihtoehdoista latauspisteiden asennukselle on melko kevyt toimenpide, joka kannattaa teettää. Selvityksessä kartoitetaan minkä verran lataustehoa ja sähköautopaikkoja on mahdollista asentaa olemassa olevaan sähköliittymään, toteaa Antti Rovamaa Assemblin Oy:stä.

Katso tästä muita juttuja sähköauton latauksesta.

Julkisuudessa on myös pohdittu sitä, miten autopaikkakustannukset jaetaan oikeudenmukaisesti asukkaiden kesken.

Hyvää perustietoa päätöksenteosta ja kustannusten jakautumisesta taloyhtiössä löytyy esimerkiksi Motivan oppaasta.

Latausasemien asentaminen taloyhtiöihin on aina kuitenkin myös investointi, joka lisää taloyhtiön houkuttelevuutta ja autopaikkojen arvoa.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!