Porokello mukaan Lapin matkalle

Lapin liikenteeseen pääsiäisenä suuntaavan kannattaa ladata Porokello-sovellus kännykkäänsä.

Sovellus varoittaa tiellä havaituista poroista ja sen taustalla on vuosien pitkäjänteinen kehitystyö, jonka liikenneturvallisuusvaikutuksia on arvioitu juuri valmistuneessa selvityksessä.

Selvityksessä tarkasteltiin Porokello-varoitusjärjestelmän vaikutuksia liikenneturvallisuuteen ja porokolareiden määrään.

Porokello-varoitusjärjestelmää on kehitetty vuodesta 2011 ja selvityksen mukaan sillä on ollut vaikutusta porokolarien määrän vähentymiseen. Sovelluksen käyttäjät kertoivat, että varoituksilla on ollut vaikutusta heidän ajotapaansa ja varautumiseensa, erityisesti ajonopeuden valintaan ja havainnointiin.

– Tällä hetkellä ammattiautoilijat ja työnsä puolesta paljon liikkuvat eri ammattiryhmät ilmoittavat sovelluksen avulla tiellä havaitsemistaan poroista ja tieto välittyy sovelluksen käyttäjille. Selvityksen mukaan palvelusta saataisiin vieläkin kattavampi, jos erityisesti ilta- ja viikonloppuaikaan mukaan saataisiin lisää autoilijoita. Myös jotkut tieosuudet kaipaavat vielä lisää varoittajia, kertoo johtava asiantuntija Anna Schirokoff Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.

Porokolareita on viimeisen vuosikymmenen aikana tapahtunut vuosittain noin 4000 kpl. Porokolarien vuosittaisen määrään vaikuttavat niin porojen liikkuminen, sääolot kuin porojen ravintotilannekin. Eniten kolareita tapahtuu loppukesästä ja loppusyksystä.

Porokello-sovelluksen voi ladata sovelluskaupoista, lisätietoja Porokellon nettisivuilta.

www.porokello.fi

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!