Poliitikon puheenvuoro: Sirpa Pursiainen, KD, Pirkanmaa

Sirpa Pursiainen

Puolue: KD
Vaalipiiri: Pirkanmaa

Auto- ja liikenneala huomioitava päätöksenteossa

Suomi on pitkien etäisyyksien maa, jossa kulkeminen ja kuljettaminen tarkoittaa usein kymmenien ja joskus satojen kilometrien matkoja. On täysin käsittämätöntä, että useasta puolueesta on ehdotettu, että autolla ajamisen verotus muuttuisi kilometriperusteiseksi.

On myös täysin käsittämätöntä, ettei Suomi puolusta EU-politiikassa oman kansalaistensa ja yritysten etua. Ajatus siitä, että nopealla aikataululla pitäisi pakottamalla siirtyä sähkökäyttöisin autoihin on Suomelle eettisesti ja taloudellisesti kestämätöntä.

Meillä verotetaan jo nyt autoilua erittäin paljon. Me emme voi lisätä autoilun verotusta enää yhtään.

Suomi on velkaantunut niin merkittävästi, että kansainvälisesti tilanteesta ollaan jo huolissaan. Käytännössä autoilun verotus heijastuu suoraan vientiin, joka tuo Suomelle merkittävän määrän tuloja verojen ja työllisyyden kautta.

Viennissä suuressa roolissa on aina logistiikka, tavaroiden ja materiaalien kuljetus.

Tämän lisäksi autoilun verotuksen kiristäminen vaikuttaisi suoraan työnteon kannattavuuteen – paitsi auto- ja liikennealalla, niin myös yksittäisillä henkilöillä kulkemisen kustannusten nousu vaikuttaa työnteon kannattavuuteen.

Meidän tulee päinvastoin etsiä keinoja, joilla saamme muutettua EU:n tekemän päätöksen fossiilisilla polttoaineilla kulkevien uusien bensiini- ja dieselautojen EU-markkinoille tuonnin estämisestä vuodesta 2035 lähtien.

Päästöjä vähentävä teknologia kyllä kehittyy jatkuvasti, mutta kepittäminen ei ole oikea keino. Käytännössä teknologian kehittyminen on myös välttämätöntä, jotta linja-autot ja rekat saadaan edes kulkemaan sähköllä pitkiä matkoja.

Esimerkiksi Tampereella on jo nyt ollut tilanteita, että bussi on joutunut palaamaan reitiltä liian aikaisin Teiskosta kohti keskustaa, sillä akkua ei ole ollut riittävästi jäljellä.

Otetaan siis järki käteen politiikassa ja arvioidaan päätösten vaikutukset kokonaisvaltaisesti, eikä tehdä sellaisia päätöksiä, jotka entisestään kurjistavat Suomen taloudellista tilannetta ja mahdollisuuksia velkaantumisen taittamiseen.

Auto- ja liikenneala varmasti tekevät oman osansa siinä, että kalustoa mahdollisuuksien mukaan uusitaan yhä vähäpäästöisemmiksi.

Teksti: Sirpa Pursiainen

Katso tästä muita Eduskuntavaalien Poliitikon puheenvuoroja.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän