Poliisi valvoo tehostetusti turvalaitteiden käyttöä

Poliisi valvoo ensi viikolla 8. – 14. maaliskuuta erityisesti turvalaitteiden käyttöä sekä tarkkaamattomuutta liikenteessä aiheuttavia tekijöitä koko maassa

Tarkkaamattomuusvalvonnassa valvotaan sellaista toimintaa ja seikkoja, jotka vaikuttavat kuljettajan ajamiseen keskittymiseen tai muun liikenteen havainnointiin.

– Tyypillisesti tarkkaamattomuus liikenteessä johtuu puhelimen käytöstä ajon aikana. Riski joutua liikenneonnettomuuteen kasvaa moninkertaiseksi, mikäli puhelimella soitetaan tai kirjoitetaan tekstiviestiä ajamisen aikana, poliisitarkastaja Timo Ajaste Poliisihallituksesta toteaa.

Euroopan komission arvion mukaan tarkkaamattomuus on riskitekijänä 10–30 prosentissa liikenneonnettomuuksista.

Turvavyöt käyttöön myös takapenkillä

Onnettomuustietoinstituutin (OTI) julkaiseman vuosiraportin (2019) mukaan liikenneonnettomuuksissa menehtyneistä henkilö- tai pakettiautossa matkustaneista lähes puolet (45 prosenttia) ei käyttänyt turvavyötä. Heistä joka kolmas (21 prosenttia) olisi tutkijalautakuntien arvion mukaan voinut selvitä onnettomuudesta hengissä, jos turvavyö olisi ollut käytössä.

– Liikenneturvan seurantatutkimuksen mukaan henkilöauton etupenkillä turvavyön käyttöaste on varsin hyvällä mallilla. Sen sijaan henkilöautojen takapenkeillä ja pakettiautoissa turvavyö jää liian usein kiinnittämättä. Poliisin tavoitteena onkin saada turvavyön käyttö kattavaksi ja turvavyön käyttöön liittyvä turvallisuuspotentiaali täysimääräisesti hyödynnetyksi, Ajaste sanoo.

Lapselle turvallisin paikka turvaistuin takapenkillä

Ajaste muistuttaa, että lasten turvalliseen kuljettamiseen ajoneuvossa on kiinnitettävä erityistä huomiota.

– Lapselle turvallisin paikka autossa on takaistuin. Tieliikennelain mukaan alle 135 senttimetriä pitkän lapsen kuljettamiseen henkilö-, paketti- ja kuorma-autossa on käytettävä lasten turvalaitetta. Lapsen mukana matkustava huoltaja on vastuussa siitä, että lasta kuljetetaan asianmukaista turvalaitetta käyttäen. Ellei huoltaja ole lapsen mukana, vastuu on ajoneuvon kuljettajalla, Ajaste sanoo.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

 

1 KOMMENTTI

  1. Aika raakaa yleistämistä että ”turvallisin paikka on takapenkillä”. Valmistajan ohjeiden mukaan minun autossani turvallisin paikka on etupenkillä!!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here