Poliisi: Vain murto-osa polkupyörävarkauksista selviää

Vain murto-osassa polkupyörävarkauksissa varastettu pyörä saadaan takaisin tai rikos selviää. Löydettyjen pyörien määrä vastaa vajaata kymmentä prosenttia varastetuiksi ilmoitetuista. Ilmoitetuista polkupyörävarkauksista selviää noin viisi prosenttia, yleensä muun rikostutkinnan ohessa, todetaan poliisin tiedotteessa.

Vuonna 2020 Suomessa poliisin tietoon tuli noin 24 000 polkupyörävarkautta. Vuonna 2020 Päijät-Hämeessä anastettiin 919 (990) polkupyörää, joista sähköpyöriä oli 75. Kanta-Hämeessä vastaavasti polkupyöriä vietiin 622 (429), joista sähköpyöriä 41. Vuoteen 2019 verrattuna Päijät-Hämeen alueella anastettiin 71 pyörää vähemmän kuin vuonna 2020, kun taas Kanta-Hämeen alueella anastukset lisääntyivät 193 kappaleella.

Varkaiden motiivit anastaa toisen pyörä vaihtelevat. Pyörä voidaan anastaa suunnitelmallisesti jälleenmyyntiä varten, tai pyörästä voidaan irrottaa osia omaan pyörään ja hylätä loppuosa siitä. Pyörä voidaan varastaa kotimatkaa varten (luvaton käyttö), jonka jälkeen se hylätään maastoon.

Varkauksista suurin osa kohdistuu hinnaltaan alle tuhannen euron pyöriin. Arvokkaiden pyörien varastaminen on harvinaisempaa, sillä ne lukitaan paremmin ja säilytetään turvallisemmissa paikoissa. Nyt kun sähköpyörät ovat lisääntyneet, arvokkaiden pyörien anastukset ovat kasvussa.

Poliisin haltuun päätyy Hämeessäkin vuosittain satoja polkupyöriä, joiden omistajaa ei onnistuta löytämään, koska katoamisista ei tehdä rikosilmoitusta tarkkoine tuntomerkkeineen, kuten runkonumeroineen.

Poliisin haltuun päätyneet löytöpyörät, joiden omistajaa ei ole pystytty jäljittämään, myydään poliisin huutokaupassa. Tämän vuoksi pyörävarkaudesta kannattaa aina tehdä rikosilmoitus.

Kiinnitä huomiota polkupyörän lukitukseen ja säilytykseen

Polkupyörävarkauksia voidaan turvallisen säilytyksen ja lukituksen tehostamisen lisäksi ehkäistä mm. valvotuilla pyöräparkeilla ja merkitsemällä pyöriä kaiverruksin ja mikrosiruin. Kotona polkupyörää suositellaan säilytettäväksi lukitussa pyörävajassa tai autotallissa. Arvokkaita pyöriä säilytetään usein jopa asuintiloissa.

Polkupyörän lukitsemiseen on syytä käyttää yhtä tai useampaa kunnollista pyörälukkoa, kuten vankkaa U-lukkoa. Kahden erilaisen lukon käyttö vähentää varkauksia, sillä monet pyörävarkaat ovat erikoistuneet tietyn tyyppisiin lukkoihin ja pitävät mukanaan vain niihin sopivaa työkalua.

Polkupyörä kannattaa kiinnittää rungostaan johonkin kiinteään rakenteeseen. Kiinnitys pitäisi tehdä mahdollisimman ylhäältä, jotta varas ei saa voimapihdeilleen tukea maasta eikä lisävoimaa oman kehonsa painosta. Rungon lisäksi on suositeltavaa lukita sekä etu- että varsinkin takapyörä.

Polkupyörästä kannattaa ottaa talteen runkonumero ja valokuvata pyörä. Näin anastetun polkupyörän takaisin saaminen on varmempaa ja se edesauttaa rikoksen selvittämistä.

Kansalainen voi ilmoittaa maastosta löytyneestä polkupyörästä poliisille tai sen voi tuoda lähimmälle poliisiasemalle, kun on varmistunut, että kyseessä on löytötavara.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here