Mobiliassa avautuu Jopo-näyttely!

Auton ja tien museo Mobiliassa Kangasalla aukeaa 10.5.2024 yleisölle uusi näyttely: Jokaiselle – Jopo ja ihminen 60 vuotta. Jokaiselle-näyttely kertoo Jopon vertaansa vailla olevan tarinan.

Se oli alkujaan ehdottoman käytännölliseksi tarkoitettu tuote, joka keksi polkupyörän keskellä pyöräilyn unohduksen aikaa. Jopo – tai jopo, kuten siinä oikeasti lukee – kasvoi hetkessä designklassikoksi, joka uudisti myös mainontaa, tuotesuunnittelua ja taideteollisuutta, mutta joka kasvoi ulos maailmastaan ja sai päätöksen tarinalleen kymmenen vuoden tuotannon jälkeen.

Paitsi että ei saanut. 2000-luvun alussa Jopo nimittäin syntyi uudelleen, ei nostalgiaa tihkuvana retrotuotteena, vaan alkuperäisen konseptin uudella toteutuksella. Kokeilu ylitti odotukset, Jopo sai nuorista uuden yleisönsä ja nuoret oman ajokkinsa.

JO-bot: Jopo-pyörien lisäksi jokaiselle-näyttelyssä pääsee tutustumaan taiteilijoiden tulkintoihin ikonisesta pyörästä. Eero Kumannon veistos JO-bot on saanut lähtökohdakseen taittorunkoisen Jopo Mobilin rungon etuosan. Kuva: Anniina Salminen/Mobilia.

Jokaiselle-näyttelyn idea alkoi itää näyttelyn tuotannosta vastanneen Mobilian kehittämispäällikkö Anni Antilan mielessä Helkaman tehdasmuseon pitkiä Jopo-rivejä ihastellessa. Antila oli myös kuvannut Jopoja eri ympäristöissä jo pidemmän aikaa. Kun myöhemmin vastaan tuli myös taideteoksia, jotka käsittelivät Jopoja, näyttely sai muotonsa.

– Jopo on myös ajankohtainen aihe, Antila kertoo, – jokaiselle tarkoitetun polkupyörämallin konsepti syntyi 60 vuotta sitten, ja tieliikenteessä Jopoja näkee tänä päivänä joka puolella.
Kaikki tuntevat Jopon. Se on itse asiassa muuttunut yleisnimitykseksi tietyntyyppisille polkupyörille, jotka kaikki eivät siis välttämättä ole edes Helkaman tekemiä pyöriä. Kaikki myös tietävät, että Jopot ovat värikkäitä, mutta Mobilian näyttely antaa mahdollisuuden tarkastella niitä erittäin kirjavasti.

– Jopoja voi tarkastella monelta kantilta. Näyttely tuo esille tietysti Jopoja ja niiden historiaa, mutta myös taidetta ja muotoilua, Antilaa myhäilee tyytyväisenä näyttelyn ehkä hieman yllättäväänkin tapaan tarkastella aihetta, – näyttelyssä Jopo ja ihminen kohtaavat monilla tavoilla, vähän kuin tarinoina, joita ei sanota ääneen, vaan ne tapahtuvat meidän kaikkien mielessä – kun me kaikkihan tunnemme Jopon.

Näyttelyssä on pyörien lisäksi esillä teoksia useilta eri taiteilijoilta, jotka käsittelevät Jopoja kukin omalla tavallaan. Jopo on löytänyt itsensä niin maalauksiin, veistoksiin kuin sarjakuvaankin. Monissa teoksissa on myös hyödynnetty Jopon kierrätysosia.

– Jopo sopii jokaiselle, sinullekin! Antila heittää vähän provosoiden.

– Jos et usko, tule testaamaan. Näyttelyssä pääsee myös Jopon satulaan.

Jokaiselle – Jopo ja ihminen 60 vuotta Auton ja tien museo Mobiliassa Kangasalla 10.5.2024–20.4.2025

Lue myös

Maailman ainoa kullattu Jopo nyt myynnissä!

Moottoroidulla Jopolla poliisia pakoon!

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

1 KOMMENTTI

  1. Jopoa suunniteltaessa 1960-luvun alussa suunnittelutiimissä Hangossa oli mukana tekn. Raimo Mäkinen, josta sittemmin tuli Saab-Valmetin autotehtaan materiaalijohtaja ja tuotekehitysjohtaja.

    Helkama teki Jopon testaamisesta sopimuksen Helsingin Työväen Pyörä-Veikkojen (HTP-V) kanssa. Olin tuolloin v. 1963 juniori-ikäinen kilpapyöräilijä ja osallistuin Jopojen kestävyystestiin, jota ajoimme iltahämärissä mm. Helsingin Keskuspuiston teillä ja poluilla. Testien tuloksena mm. polkimien kampia vahvistettiin. HTP-V sai palkkioksi seuran aktiivipyöräilijöille edustusasut (verryttelypuvun, T-paidan ja lakin) varustettuna tietysti sponsorin eli Helkaman nimellä ja seuran logolla.

    Tiemme kohtasivat Raimo Mäkisen kanssa 1979, kun menin itse autotehtaan palvelukseen ja seurasin Mäkistä muutaman vuoden kuluttua materiaalijohtajana hänen siirryttyään tuotekehitysjohtajaksi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän