Polestar 1 on Suomessa: Pyhimys-Volvo harppasi nykyaikaan

Tasan 60 vuotta sitten, vuonna 1961, ruotsalainen Volvo esitteli neljä vuotta aiemmin käynnistämänsä urheiluautoprojektin lopputuloksen, P1800-mallin eli Pyhimys-Volvon.

Nyt Volvon ja kiinalaisen Geelyn puoliksi omistama yhteisyritys, Polestar, esitteli Suomessa vahvasti sukunäköisen Polestar 1 -urheiluauton. Noin 170 000 euroa maksavasta autosta on jo Suomessakin muutamia ennakkovarauksia.

Pyhimys-Volvoa valmistettiin ensin Englannissa, mutta vuodesta 1963 lähtien Ruotsin Göteborgissa aina vuoteen 1973 saakka, mihin mennessä autoja oli ehditty valmistaa noin 47 500 kappaletta.

Suomessa auto maksoi vuonna 1965 noin 24 000 markkaa eli noin neljä kertaa kupla-Volkkaria enemmän. P1800-mallin lisäksi tarkkasilmäinen voi nähdä yhdenmukaisuutta myös legendaarisen Volvo Amazonin kanssa.

Polestar 1:ssä on hyvin paljon legendaarisen Pyhimys-Volvon sivuprofiilia sekä edessä, että takana ja kyseinen P1800-klassikko vilahtaakin mallin esitysaineistoissa. Jotkut näkevät sukunäköä myös toisen, Volvo Amazonin kanssa. Kuva: Jukka Viitasaari.

Polestar 1:n valmistus alkoi Kiinassa vuonna 2019 ja se päättyy tämän vuoden lopussa. Kaikkiaan autoja valmistetaan 1500 kappaletta eli 500 vuodessa.

Suomeen autoja on alustavasti varattu ”muutamia”, joista on myös maksettu käsiraha eli ne todennäköisesti myös tulevat käyttöön.

Polestar 1 on valmistajalle tärkeä brändituote, koska koko yrityksen tarina alkoi tästä mallista. Shanghain autonäyttelyssä mallista on esitelty myös kultainen versio, joita tehdään 20 kappaletta ja tulossa on myös erityinen taidepainotteinen versio. Nyt Suomessa on vain nyt esitelty kappale, joka on suomalaisen maahantuojan omistuksessa.

Yritys kutsuu itseään startupiksi, joka haluaa tehdä asiat eri tavalla, kuin muut valmistajat. Työpöydällä saattaa olla myös täyssähköinen Polestar 1 -versio, mutta sitä valmistaja ei kysyttäessä halua vahvistaa.

Polestar 1:n hallintalaitteissa on paljon yhtäläisyyttä uusien Volvojen kanssa. Itsekin ajan sellaisella, joten kristalliset vaihdenupit, kosketusnäytöt ja ajoasennon valitsimet henkivät vahvaa tuotekehityssynergiaa Polestarin toisen omistajan kanssa. Kuva: Jukka Viitasaari.

Aikaa ja rahaa säästämättä

Koska kyseessä on koko Polestar-yrityksen autovalmistuksen kantamuoto, sen suunnitteluun ja valmistukseen on käytetty paras liikenevä osaaminen. Se on myös harvoja protomalleja autoteollisuudessa, jota on myös oikeasti valmistettu katukäyttöön.

Itse auto on 2 +2 -paikkainen, nelivetoinen lataushybridi, jonka luvataan kulkevan täydellä latauksella wltp-määrityksen mukaan 124 kilometriä eli enemmän, kuin mikään muu tällä hetkellä saatavilla oleva hybridimalli.

Hevosvoimia autosta löytyy kaikkiaan 609 ja vääntöä 1000 newtonmetriä. Nollasta sataan luvataan taittuvan 4,2 sekunnissa ja huippunopeus on rajoitettu 250 kilometriin tunnissa.

Konepellin alla ei ole hukkatilaa, onhan autossa pyritty optimoimaan kevyt paino ja räjähtävä suorituskyky. Moottoria katsellessa varmistuu, että on parempi ajatus viedä auto huoltoon Biliaan, kuin ryhtyä itse sitä säätämään. Kuva: Jukka Viitasaari.

Auton perusmoottori on kaksilitrainen, 309-hevosvoimainen sekä turbo-, että mekaanisesti ahdettu bensakone, jota ”täydentää” kolme sähkömoottoria. Niistä kaksi 116-hevosvoimaista on sijoitettu taka-akselille ja kolmas kampiakseliin integroitu starttimoottori.

Sähkömoottorit huolehtivat niin sanotusta torque vectoring -voimanjaosta eli varmistavat takarenkaille riittävästi tehoa erityisesti kaarreajossa.

Auton paino on saatu matkalla putoamaan 230 kiloa käyttämällä keveitä, hiilikuituvahvisteisia polymeerikomposiittiosia. Sen ansiosta korin kuvataan olevan kevyt, mutta kuitenkin alustaltaan sopivan jäykkä.

Oma innovaatio on sudenkorennon muotoinen pituussuuntainen hiilikuitupalkki, joka vahvistaa alustaa ja akkujen sijoittelun ohella pitää painopisteen matalalla.

Polestar 1:n kaksilitrainen bensamoottori kaipaa vielä kylmän tuulenvireen syleilyä pysyäkseen viileänä. Siitä kertoo leveä jäähdytinsäleikkö, tai leveästi hymyilevä hammasrivistö – jos niin halutaan. Kuva: Jukka Viitasaari.

Autossa on kahdeksanvaihteinen automaattivaihteisto ja neljä Volvosta tuttua ajoasentoa: täyssähkö (pure), hybridi, neliveto ja urheiluasento.
Hallintalaitteet ovat uusien Volvojen kanssa identtiset aina Orreforssin kristallisen vaihdenupin ja ajoasentosäätimen kanssa. Myös koko keskikonsoli on lähes identtinen uusien Volvojen kanssa.

Sanomattakin lienee selvää, että Polestar 1:stä löytävät kaikki automaailman keksimät mukavuus- ja turvallisuusratkaisut, kuten avaimeton käynnistys, mukautuva cruise ja kaistavahti, 360-kamera, lämmitetyt istuimet ja ohjauspyörä, muistilla varustetut sähköpenkit, tuulilasinäyttö jne.

Polestar 1:n valtti ei ole tilava tavaratila, mutta tavarankuljetusta varten voikin varata vaikka pakun ovelle. Kuva: Jukka Viitasaari.

Lisäksi Polestar 1:ssä on manuaalisesti säädettävät iskunvaimentimet ja kuusimäntäiset tehojarrut edessä. Urheilullisuutta korostaa yli sadan kilometrin tuntinopeudessa mekaanisesti takapellistä ylös nouseva spoileri. Värivaihtoehtoja tulee olemaan viisi, joko kiiltävänä, tai mattapintaisena.

Takakopin 125 litran tilavuus sopii paremmin läppäri- kuin golf-laukulle, lastenvaunuista puhumattakaan. Polestar 1 soveltuukin parhaiten kruisailuun suurkaupunkien asfaltoiduilla rantabulevardeilla, joilla se hiipii äänettömämmin ja päästöttömämmin kuin kissa konsanaan.

Polestar-verkosto rakentuu

Suomessa Polestar on toiminut nyt neljä kuukautta ja rakentanut kuuden henkilön organisaation. Toimitusjohtaja Tommi Luopajärven mukaan henkilöstön määrä tuplaantuu vuoden loppuun mennessä.

Organisaatiota on rakennettu pk-seudulta lähtien niin, että ensimmäinen Polestar-huoltosopimus on tehty Bilian kanssa koskien Kaivokselan, Herttoniemen ja Olarin huoltopisteitä. Seuraavina vuorossa ovat Turku, Tampere ja Oulu.

Polestar 1:n sisäverhoilu on ilmeettömän tyylikäs, eikä nahkaa ole säästelty. Bowers & Wilkinsin viihdejärjestelmä takaa myös kuuntelunautinnon hyvin äänettömässä autossa. Kuva: Jukka Viitasaari.

Kesäkuun puolivälissä esitellyllä täyssähköisellä Polestar 2 -mallilla on tähän mennessä noin 600 ennakkovarausta, joista Luopajärvi arvioi 10-20 prosenttia lopulta päätyvän toimitukseen saakka.

Tavoitteena on luovuttaa ensimmäiset autot loppukäyttäjille elokuun lopulla. Ensimmäiset asiakkaille toimitettavat Polestar 2 -autot tulevat Suomeen heinäkuun aikana. Luopajärvi uskoo, että autoja saadaan tarvittaessa riittävästi maahan.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän