Päivän kuva: ”Miksi heillä on täysin erilaiset autopuhelimet?”

Tällä kertaa Päivän kuvassa on melko historiallinen mainos. Samassa mainoksessa esillä on kaksi autopuhelinjärjestelmää.

Nuoremmille lukijoille tiedoksi, että kyse on nimenomaan autopuhelimista, ei kännyköistä.

Vuonna 1982 elettiin vielä kahden järjestelmän murrosaikaa. Käytössä oli sekä käsivälitteinen ARP-järjestelmä että automaattisesti toiminut NMT 450 -järjestelmä. ARP-järjestelmässä piti soittaa keskukseen, joka sitten yhdisti puhelun haluttuun numeroon.

Katso tästä muita Päivän kuva -juttuja.

Mainoksessa suositeltiin NMT-puhelinta niille, jotka liikkuivat vain Etelä-Suomessa, koska verkko ei ollut vielä silloin kovin laaja. ARP-verkko kattoi silloin koko maan, joten sitä suositeltiin muille autopuhelimen ostajille.

Posti- ja Telehallituksen mukaan NMT-verkolla ei ollut aivan täsmällistä käyttöaluerajaa 1982.

”Vuonna -82 raja kulkee idässä suunnilleen Haminan kohdalla, sieltä ylös Mäntyharjulle ja Oriveden kautta Hämeenkyröön, mistä Vammalassa käyvän mutkan kautta Poriin”, sanottiin mainoksessa.

Mainoksessa oli esillä kolme eri puhelinta. NMT-verkkoon oli tarjolla siirrettävä laite Sonab 4145 NMT ja kiinteä SRA C600 NMT. ARP-verkkoon tarjottiin mallia Sonab MRS 3016. Esimerkiksi siirrettävä Sonab 4145 NMT painoi peräti 6,8 kiloa.

Mainoksessa luvattiin lisäksi, että ARP-verkko on käytössä vielä 90-luvulla. Se pitikin paikkansa, koska ARP-verkon käyttö loppui vasta vuonna 2000. NMT 450 -verkko loppui 2002 ja NMT 900 -verkko pari vuotta aikaisemmin.

Mainos oli Tekniikan Maailmassa 6/1982.

Lue myös: Päivän kuva: Olihan melkoinen auton lisävaruste 1980-luvulla

Lue myös: Päivän kuva: Mocoma CTC-900 — Uusinta tekniikkaa uskomattoman edullisesti

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän