Päivän kuva: Fossiilisen liikenteen viimeisiä dinosauruksia?

Helsingin Katajanokan satamassa on parhaillaan parkissa Arabiemiraattien sheikki Hamdan bin Zayed bin Sultan Al Nahyanin 141-metrinen YAS-niminen huvijahti, joka lehtitietojen mukaan on tällä hetkellä maailman kahdeksanneksi pisin lajissaan.

Päälle päin ei uskoisi, että alus on rakennettu jo vuonna 1978 Alankomaiden kuninkaallisen laivaston fregatiksi nimellä Piet Hein. Se kuitenkin myytiin Arabiemiraattien laivastolle vuonna 1998, minkä jälkeen entinen sotalaiva muuntui huippumoderniksi aaltojen halkojaksi.

Alukseen mahtuu noin 60 matkustajaa ja lähes saman kokoinen miehistö. Jahdin tarkkoja strategisia mittoja ei tunneta muodonmuutoksen jälkeen, mutta alkujaan Rolls-Roycen kaasuturbiinimoottoreilla varustetun aluksen maksiminopeus oli 56 kilometriä tunnissa ja sen maksimimatka 30 kilometrin tuntinopeudella 8700 kilometriä.

Sodan aikana alukselle voi laskeutua kaksi ja rauhan aikana yksi helikopteri.

Katso tästä muut Päivän kuvat.

Arabiemiraattien väestön ei toistaiseksi ole nähty nousevan barrikadeille fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämiseksi, tai ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Parhaillaan myös toinen Alankomaiden entinen fregatti, Abraham Crijnssen, käy läpi verkon tietojen mukaan vastaavaa muodonmuutosta.

Ehkä Abu Dhabin kunnanisät ovat priorisoineet laivanrakennuksen tuomat työpaikat ilmastonmuutoksen torjunnan edelle.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here