Onnettomuspaikka kannattaa ohittaa sujuvasti ja jättää kuvaamisen ammattilaisille

Kuva: Clas von Bell

Tien päällä voi tulla eteen onnettomuuspaikka. Liikenneturva ja Pohjois-Karjalan pelastuslaitos korostavat, että paikka tulee ohittaa mahdollisimman sujuvasti ja varmistaa näin pelastushenkilökunnalle turvalliset työskentelyolosuhteet.

Onnettomuus voi hidastaa tai ruuhkauttaa muuta liikennettä. Matkan hidastuminen saattaa turhauttaa, mutta onnettomuuspaikkaa lähestyttäessä on muistettava, että paikalla on pelastushenkilökuntaa kalustoineen sekä onnettomuuden uhreja autoineen.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

Tilanne on ohitettava sujuvasti, mutta riittävän alhaisella nopeudella, jotta auton saa tarvittaessa pysäytettyä turvallisesti.

– Omalla toiminnalla ei pitäisi vaikeuttaa pelastajien pääsyä onnettomuuspaikalle eikä asettaa heitä tai ketään muutakaan vaaraan. Auta siis auttajia ja kulje onnettomuuspaikan ohi mahdollisimman jouhevasti turhia pällistelemättä, kannustaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Mari Voutilainen.

Jos onnettomuuspaikalle saapuu ensimmäisenä, on jokaisen velvollisuus pysähtyä auttamaan. On kuitenkin syytä huolehtia myös omasta turvallisuudesta pysäyttämällä auto turvalliseen paikkaan ja pukeutumalla esimerkiksi heijastinliiviin, jollaisen pitäisi kuulua joka auton varustukseen.

– Ensin tulee selvittää, onko onnettomuuspaikalla loukkaantuneita, ja auttaa heitä. Tämän jälkeen on hälytettävä apua ja varoitettava muita liikkujia käytössä olevin keinoin, eli ainakin hätävilkuilla ja riittävän etäälle asetetulla varoituskolmiolla, kertaa Voutilainen.

Jätä onnettomuuspaikan kuvaaminen ammattilaisille

Älypuhelimien yleistymisen ikävä lieveilmiö on viime vuosien aikana ollut se, että ohikulkijat hidastavat tai jopa pysähtyvät kuvatakseen onnettomuuspaikkaa. Tällainen toiminta on omiaan vaarantamaan liikenneturvallisuutta entisestään.

– Liikenneturvallisuuden lisäksi kyse on myös hienovaraisuudesta ja yleisestä kohteliaisuudesta – kuvaaminen pitää jättää tekemättä jo onnettomuuden osallisten ja heidän omaistensa vuoksi. Joku roti, vaikka uteliaisuus luonnollista onkin, sanoo Voutilainen.

Katso myös tämä: Video: Ota tämä opiksi – älä kuvaa liikenneonnettomuuspaikalla!

Mahdollisia onnettomuustilanteita varten kannattaa ennakoida ja ladata puhelimeen 112 Suomi -sovellus. Se nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa ilmoittamalla hätäkeskukselle tarkan sijaintitiedon automaattisesti. Sovelluksesta löytyy nyt myös vaaratiedotteiden vastaanotto-ominaisuus.

– Tee siis turvallisuusteko ja lataa sovellus viimeistään nyt, maanantaina 11.2. vietettävän valtakunnallisen 112-päivän kunniaksi, kannustaa Voutilainen.

Muista ainakin nämä

  • Ohita onnettomuuspaikka sujuvasti, mutta riittävän alhaisella nopeudella.
  • Unohda kuvaaminen ja auta näin auttajia tekemään työnsä.

Jos olet ensimmäisenä paikalla, muista pyhä kolminaisuus

  • Auta loukkaantuneita.
  • Hälytä apua numerosta 112.
  • Varoita muita.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here