Motivalta opas sähköauton ostajalle

4.5.2017 09.10

Motiva on tehnyt pienen oppaan sähköautojen ostajille.

Ladattavien autojen etuina ovat ajonaikainen päästöttömyys, hyvä energiatehokkuus, hiljainen toiminta sekä mahdollisuus käyttää uusiutuvaa energiaa.

Markkinoilla on useita täyssähköautoja ja ladattavia hybridejä, ja myös kotilataukseen sopivia latausasemia on jo hyvin saatavilla.

– Erilaiset latausstandardit ja -tavat aiheuttavat monesti hämmennystä. Sähköauton ostajan ABC-opas antaa kuluttajille kaivattua perustietoa mahdollisimman selkeästi, sanoo johtava asiantuntija Vesa Peltola Motivasta.

Motiva julkaisi jo viime keväänä ympäristöministeriön rahoittaman yksityisten kiinteistöjen latauspisteoppaan.

Nyt julkaistu Ostajan opas suuntaa näkökulmaa kiinteistöistä kuluttajiin.

Lataustapa tilanteen mukaan

Sähkökäyttöisiä autoja voidaan ladata peruslatauksella, pikalatauksella ja tilapäisesti myös hidaslatauksella.

Peruslataukseen käytetään sähköautoille suunniteltua pistorasiaa ja pistoketta. Euroopan alueen julkisiin latauspisteisiin on sovittu yhteinen pistokestandardi (Type 2). Peruslatauksen teho riittää yleensä tyhjänkin täyssähköauton akun lataamiseen yön aikana.

Pikalataus on mahdollista lähinnä julkisilla latausasemilla, joita rakennetaan koko ajan lisää. Julkiset latauspisteet sijaitsevat esimerkiksi pysäköintialueilla, kauppakeskuksissa, huoltoasemilla tai kadunvarressa. Pikalataus on useimmiten maksullista.

Sähköautoja voi ladata tilapäisesti myös lämpötolpasta tai vastaavasta kotitalouspistorasiasta, kunhan pitkäaikainen (yli 2 tuntia) latausvirta on rajoitettu riittävän pieneksi (esim. 8 A). Pistorasia-asennuksen soveltuvuus ja sähköturvallisuus on varmistettava ennen käyttöä.

Lisätietoa sähköautoista, erilaisista lataustavoista ja -standardeista on siis saatavissa uunituoreesta Sähköauton ostajan oppaasta.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!