Moottorikelkka on tarkoitettu talvikäyttöön, mutta yllättävän moni ajelee niillä myös kesäkuukausina.
22.6.2018 10.25
Mökkimatkalla kuljettajan kannattaa olla skarppina, sillä liikennevahingoissa korostuu monia yllättäviä piirteitä.
Tämä selviää Onnettomuustietoinstituutin tilastoista, joiden mukaan jopa moottorikelkoille sattuu vuosittain tuhat korvattavaa liikennevahinkoa kesäkuun ja elokuun välillä.
– Moottorikelkkavahinkojen määrä ei ole pelkkä tilastokuriositeetti, vaan osoitus siitä, että kesällä liikkeellä ollaan kaikilla mahdollisilla vehkeillä. Muusta vuodesta poiketen joka kolmas kesällä sattuva liikennevahinko on henkilöautoa eksoottisemman kulkupelin aiheuttama, sanoo Onnettomuustietoinstituutin yhteyspäällikkö Tapio Koisaari.
Tilastojen mukaan jopa 48 prosenttia kesäkuukausien vahingoista sattuu alemman tieverkon pikkuteillä. Tutulla mökkitiellä voi äkkiä tulla vastaan niin leikkuupuimuri, hevoskärry kuin Pappatunturi.
Kuljettajien on syytä olla valppaina myös tien pinnan suhteen.
– Suomen tieverkosto on hälyttävän huonossa kunnossa, mikä näkyy onnettomuuksien ohella myös rengasvaurioiden määrissä. Pikkuteillä turvalliset ja kestävät renkaat ovat valttia, ja kesärenkaiden kuntoa kannattaa tarkkailla usein, summaa Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.
Juhannuspäivänä vähiten vahinkoja koko kesänä
Lämpö ja loma-aika laittaa suomalaiset liikkeelle ja samalla henkilövahinkojen määrä kasvaa. Aurinkoisella säällä päihteiden käyttö lisääntyy, mikä heijastuu etenkin vakavien onnettomuuksien ja rattiin nukahtamisten määriin.
Kun kelit ovat kohdallaan, myös muita ideoita keksitään. Kesällä mökin kellarista tai autotallin perukoilta kaivetaan kaikenlaiset kulkupelit esiin, eikä kypärän tai turvavyön käyttö aina tule mieleen.
– Harkintaa on syytä käyttää, vaikka helle kuinka pakottaisi päätä. Oman ja muiden turvallisuuden ohella myös ajoneuvon kunto tulee harkita tarkkaan ennen liikkeellelähtöä. Mökki- ja matkailuautojen kohdalla renkaiden ikä nousee äkkiä yhdeksi riskitekijäksi. Renkaiden tulee olla alle kymmenen vuotta vanhat, ja niiden turvallinen käyttöikä on maksimissaan kuusi kesää, sanoo Morri.
Kauniin sään ohella juhannuspäivä lukeutuu kesän liikennetilastojen erikoisuuksiin. Silloin sattuu joulupäivän ohella vähiten liikennevahinkoja koko vuonna.
Vaikka vahinkojen kokonaismäärä jää reilusti alle puoleen verrattuna tavalliseen arkipäivään, on juhannuksen onnettomuuksissa poikkeuksellisen korkea, miltei 50 prosentin riski henkilövahingoille.
Keskikesän juhlassa liikennöivien kannattaakin unohtaa kiire ja noudattaa tien päällä tuplatarkkuutta.