Ministeriö haluaa kuljettajat ulos autoista kävelemään ja pyöräilemään

4.5.2018   11.43

 

Vaihda henkilöauto kävelyyn tai pyöräilyyn, varsinkin lyhyillä matkoilla. Tähän kannustaa ”Liikun, siis olen” kampanja.

Alle kilometrin pituisista matkoista lähes neljännes tehdään henkilöautolla ja kahden – kolmen kilometrin matkoista autoilun osuus on jo 60 prosenttia, todetaan Liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteessa.

 – Kävelyn ja pyöräilyn lisääminen parantaa koko liikennejärjestelmän energiatehokkuutta, eli vähentää liikenteen päästöjä. Lisäksi lyhyiden matkojen arkiliikunnan lisäämisellä on myönteinen vaikutus omaan hyvinvointiin ja koko kansanterveyteen, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Suomen energia- ja ilmastostrategian tavoitteena on lisätä kävelyn ja pyöräilyn matkamääriä 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä nykytilanteeseen verrattuna. Ministeri Berner muistuttaa, että kävelyn ja pyöräilyn terveysvaikutusten taloudelliset hyödyt ovat kulkumuotojen edistämiskustannuksiin verrattuna suuret.

– Kansanterveyden osalta on arvioitu, että kävelyn ja pyöräilyn lisääminen Suomessa jo 20 prosentilla tuottaisi yhteensä noin 4 miljardin euron arvosta terveyshyötyjä. Kansantaloudenkin näkökulmasta hyödyt ovat siis merkittävät, Berner toteaa.

Ilmastopaneelin selvityksen mukaan kävelyn ja pyöräilyn edistämisellä voitaisiin saavuttaa noin 0,3 miljoonan tonnin päästövähennykset vuoteen 2030 mennessä. Liikenteen kokonaispäästövähennystavoite on Suomessa 3,1 miljoonaa tonnia.

Kaksivuotinen kampanja

Kampanja käynnistyy valtakunnallisen pyöräilyviikon kynnyksellä 4.5. Kaksivuotinen kampanja näkyy ja kuuluu muun muassa radioissa, sosiaalisessa mediassa ja erilaisissa tapahtumissa.

Esimerkiksi Instagramissa käynnistyy kuvakilpailu, jossa voi voittaa Jopon. Kampanjasivusto elamasimoottori.fi sisältää kampanjamateriaalien lisäksi tietoa kävelyn ja pyöräilyn terveyshyödyistä ja ympäristövaikutuksista sekä käytännön vinkkejä kävelyn ja pyöräilyn aloittamiseksi.

Kampanjan pääjärjestäjiä ovat liikenne- ja viestintäministeriö, Liikennevirasto, Trafi, Pyöräliitto, Pyöräilykuntien verkosto ja Liikenneturva.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here