Melkein puolet kännykuskeista on joskus joutunut vaaratilanteeseen

Liikenneturva selvitti kännykän käytön yleisyyttä suomalaisten kuljettajien keskuudessa viime vuoden lopulla.

Kyselyyn vastanneista kuljettajista lähes kaksi kolmesta kertoo käyttävänsä puhelinta ajaessaan jollain tavoin. Heistä neljä kymmenestä kertoo joutuneensa vaaratilanteeseen kuluneen vuoden aikana puhelimen ajonaikaisen käytön takia.

– Vaaratilanteet liittyivät yleisimmin havainnoinnin herpaantumiseen, nopeuden alentumiseen ja ajolinjan pettämiseen. Osa kerrotuista tilanteista oli kuitenkin hyvin vaarallisia, kuten se, ettei kävelijää tai pyöräilijää havaittu ajoissa, tarkentaa Liikenneturvan suunnittelija Petri Jääskeläinen.

Kuljettajan kännykän käyttöä pidetään vakavana liikennerikkomuksena

Liikenneturvan edellisessä kyselyssä kesältä 2018** selvisi, että suomalaiset suhtautuvat ajonaikaiseen kännykän käyttöön vakavasti.

Ajonaikaista viestittelyä pitää vakavana yli yhdeksän kymmenestä ja puhumista ilman hands freetä yli kaksi kolmesta vastaajasta. Silti moni kuljettaja käyttää kännykkää ajossa.

Liikenneturva kysyi puhelinta ajon aikana käyttäviltä syitä tähän. Kolmasosa koki, että puhelimen käyttö on vain tapa, sille ei ole kummempaa syytä. Moni haluaa olla tavoitettavissa.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

Suomessa liikennekäytössä olevien henkilöautojen keski-ikä o

Vain joka seitsemäs koki, ettei puhelimen käytöstä aiheudu vaaraa ajon aikana.

Jääskeläinen pitää ongelmallisena sitä, että kuljettaja ei saa minkäänlaista palautetta kännykän käytöstään ratissa, paitsi sitten onnettomuuden tai läheltä piti -tilanteen muodossa.

– Kun puhelimen näpräämisestä ajamisen lomassa ei saa mitään palautetta, voi tulla tuntu toiminnan riskittömyydestä. Palaute saattaa tulla onnettomuuden muodossa, eikä sitä kannattaisi jäädä odottamaan, Jääskeläinen painottaa.

Liikenneturva selvitti suomalaisten kuljettajien kännykän käyttöä kyselytutkimuksella marraskuussa 2018. Kantar TNS Oy:n toteuttamaan tutkimukseen vastasi yhteensä 1009 henkilöä, joista autoilijoita oli 795.

**Suhtautumista liikennerikkomuksiin ja niiden vakavuuteen selvitettiin kyselytutkimuksella toukokuussa 2018. Kantar TNS Oy:n Liikenneturvan toimeksiannosta toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1198 15-79-vuotiasta, joista autoilevia oli 82 %.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!