Linja-autoissa merkittävä turvallisuusongelma!

Turvavyön käyttämättömyys koetaan vakavaksi liikennerikkomukseksi. Silti moni jättää sen linja-autossa kiinnittämättä. Liikenneturva ja Linja-autoliitto muistuttavat, että turvavyön käyttö on yhtä tärkeää linja-autossa kuin henkilöautossakin.

Liikenneturvan vuonna 2021 teettämän kyselyn mukaan joka neljäs vastaaja kertoi, että ei välttämättä käytä turvavyötä linja-autossa silloin, kun se löytyy omalta istumapaikalta.*

Saman kyselyn mukaan lähes seitsemän kymmenestä vastaajasta pitää turvavyön käyttämättä jättämistä erittäin tai melko vakavana liikennerikkomuksena.

Turvavyö toimii samoin linja-autossa kuin henkilöautossakin. Riippumatta auton koosta oikein kiinnitetty turvavyö pitää ihmisen istuimellaan ja estää häntä iskeytymästä auton koviin sisäosiin onnettomuustilanteessa.

Turvavyön käyttö voi pelastaa hengen

Turvavyö on hyvä esimerkki turvalaitteesta, jonka käyttö on äärimmäisen helppoa, mutta hyöty törmäystilanteessa on suuri. Ilman turvavyötä matkustava voi aiheuttaa viisinkertaisen kuolemanriskin turvavyötä käyttävälle edessä istuvalle matkustajalle.

”Turvavyötä käyttämätön ihminen on törmäystilanteessa itsensä lisäksi vaaraksi kanssamatkustajille. Onnettomuustilanteessa kiinnittämätön matkustaja saattaa paiskautua toista matkustajaa päin”, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara muistuttaa.

”Vaiva turvavyön käytön eteen on pieni, mutta sen hyöty on valtava. Turvavyö voi pelastaa ihmishengen, joko omasi tai matkakumppanin”, Linja-autoliiton sidosryhmäpäällikkö Mikko Saavola korostaa.

Turvavöiden käyttöpakko linja-autoissa tuli voimaan vuonna 2006.

*Liikenneturva ja Kantar TNS Oy (nyk. Verian) selvittivät marras-joulukuussa 2021 suomalaisten mielipiteitä ja kokemuksia liikenteestä. N=1064.

Lue myös

Liikenneturva: Turvavyön käytöstä lipsutaan linja-autossa

50 vuotta sitten turvavyö tuli pakolliseksi uusiin autoihin

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän