Liikenneturvan kysely vahvisti: Tästä liikenneongelmasta ei puhuta riittävästi!

Liikenneturva selvitti suomalaisten ajatuksia ja kokemuksia ajoterveydestä kyselyllä*. Yhdeksän kymmenestä kokee, että sairauksien vaikutuksista autolla ajamisen turvallisuuteen pitäisi puhua enemmän. Samoin lähestulkoon kaikki ovat sitä mieltä, että lääkärin tai apteekkarin tulee kertoa, jos lääke vaikuttaa haitallisesti ajamiseen.

Myös läheisen ajoterveydestä kannetaan huolta. Suurin osa toivoo läheisen luopuvan ajamisesta siinä kohtaa, kun sairaus estää turvallisen ajamisen. Valtaosa pitää tärkeänä myös puuttua läheisen ajamiseen, kun tämän ajoterveys rapautuu. Jopa kolmasosa vastanneista tuntee ainakin yhden ihmisen, joka ajaa, vaikka ajoterveys ei todennäköisesti ole riittävä ajamiseen.

Osaatko toimia oikein, jos läheisen ajoterveys huolettaa?

– Vastaukset kertovat selkeästi sen, että suomalaiset ymmärtävät ajoterveyden merkityksen liikenteen turvallisuudelle – niin kuljettajalle itselleen kuin muille tiellä liikkujille. Ongelmallisemmaksi tilanne muuttuu siinä vaiheessa, kun toisen ihmisen, läheisen, ajamiseen pitäisi puuttua tai ainakin selvittää terveystilanne myös ajamisen kannalta, selventää Liikenneturvan suunnittelija Mia Nyholm.

Huolta läheisen ajoterveydestä ei sovi sivuuttaa

Ajoterveyttä arvioi aina lääkäri. Terveydellisten ongelmien ilmaantuessa lääkärille menoa ei kannata viivyttää sen takia, että pelkää ajo-oikeuden menettämistä. Sairauden hoito tukee usein myös ajoterveyttä. Monet terveydessä tapahtuvat muutokset vaikuttavat ajokykyyn vähitellen. Aina ei kuljettaja itse hoksaa muutosta.

– Kuljettajan läheinen saattaa ensimmäisenä huomata pulmat muun liikenteen seuraamisessa tai autoon ilmaantuvat pienet kolhut. Ottamalla asian puheeksi voi kuljettajaa auttaa tunnistamaan puutteet ajamisessa. Puuttuminen voi estää isomman tragedian myöhemmin, Nyholm kannustaa.

Poliisi ja Liikenneturva ovat yhdessä tuottaneet videon, jolla halutaan kiinnittää huomiota ajoterveyteen ja ajokuntoon. Tärkeintä on se, että ne kuljettajat, joiden ajaminen ei ole enää turvallista, eivät ole ratissa.

Vaarallisen ajon syyksi paljastui terveysongelma!

Ikääntymisen vaikutukset ajokykyyn

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän