Ikääntymisen vaikutukset ajokykyyn

Liikenteessä ajoneuvon kuljettajana tulee olla ajokykyinen kaikissa tilanteissa. Ajovuodet tuovat mukanaan kokemusta ja varmuutta ajamiseen, mutta vuosien karttuessa aistit ja reaktiokyky alkavat heiketä, todetaan poliisin tiedotteessa.

Ikääntymisen myötä mahdolliset sairaudet ja muut ajokykyä heikentävät seikat yleistyvät. Jos henkilö menettää ajokykynsä kokonaan, niin terveydenhuoltoviranomaisilla on velvollisuus ja eräissä tapauksissa oikeus ilmoittaa asiasta poliisille, joka ottaa kyseisen asian käsittelyyn.

Joskus ajokyky heikkenee, mutta henkilö täyttää edelleen ajokorttilain mukaiset terveysvaatimukset ja hän saa jatkaa autoilemista. Tuolloin henkilön itsensä pitää suunnitella autolla liikkumisensa siten, että hän pystyy heikentyneestä ajokyvystä huolimatta autoilemaan turvallisesti;

 1. Vältä vaikeita liikenneolosuhteita valitsemalla sopivia ajoreittejä ja sijoita ajaminen ruuhka-aikojen ulkopuolelle.
 2. Vieraassa ympäristössä laadi matkasuunnitelma karttoja ja navigointilaitteita apuna käyttäen.
 3. Seuraa säätiedotuksia ja vältä huonolla kelillä ajamista.
 4. Huolehdi, että ajoneuvon tuulilasi ja ikkunat, sekä peilit ja valot ovat puhtaat.
 5. Pidä edellä ajavaan riittävän pitkä turvaväli, vähennä tarvittaessa ajonopeutta ja varaa matkaan riittävästi aikaa. Tauota ajoasi.
 6. Jos käytät lääkkeitä selvitä niiden vaikutus ajokykyyn. Liikenteessä moni sairaus on hoitamattomana haitallisempi kuin lääkkeillä oikein hoidettuna.
 7. Tarkista näkökykysi säännöllisesti ja huolehdi, että silmälasisi ovat puhtaat.
 8. Lähde liikkeelle vain virkeänä ja hyvävointisena.

Jos lähipiirissänne on henkilö, jonka ajokyvystä olette huolissanne, niin ottaa asia avoimesti puheeksi henkilön itsensä kanssa ja mahdollisesti häntä hoitavan lääkärin kanssa.

Pohtikaa ovatko edellä mainitut kahdeksan toimenpidettä riittäviä turvallisen autoilun varmistamiseksi tai onko olemassa korvaavia ”kuljetuspalveluja”, joissa henkilö voi siirtyä kuljettajasta matkustajaksi.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

1 KOMMENTTI

 1. Tuota vältä-litaniaa pitää ehdottomasti täydentää:

  9. Vältä leveää A-pilaria,varsinkin risteyksissä. Itse olen kolaroinut kerran ja ollut lähellä tappaa jalkamiehen, kun ihan tavisauton A-pilarin takaa ei kerta kaikkiaan näe mitään. Kurkkimínen ei auta ja pysähtyminen vain pahentaa asiaa.
  10. Vältä sataaviittäkymppiä kehäteillä kaahaavia virolaisia raksamiehiä. Heidän kun ei tarvitse piitata suomalaisesta rahastukseen perustuvasta sakotuskäytännöstä. Kaahareiden väistämistä kannataa käydä silloin tällöin harjoittelemassa saksalaisella motarilla. (Varsinaista ajamista kannattaa harjoitella eteläeurooppalaisella kantatiellä tai norjalaisella vuoristotiellä)
  11. Vältä hankkimasta asuntoa alueelta, josta et saa autollesi katettua parkkipaikkaa. Pientaloalueilla sinulla on oltava vähintään autokatos. Autoa kun ei saa jäästä ja lumesta puhtaaksi millään skraballa – eikä lasien sulattaminen tyhjäkäynnillä tietenkään ole sallittua. Onneksi on kutienkin Webastot ja Eberit, joita lainsäätäjä ei ole vielä tajunnut kieltää – ja onneksi kaikkien ei vielä ole pakko hankkia sähköautoa.
  12. Vältä ikäloppuja kotteroita – mutta vältä myös uusia autoja. Niissä kun on kaikenmaailman ”ajoturvallisuutta” parantavia härpäkkeitä ja piippareita, joista on ehdottomasti enemmän haittaa kuin (markkinoinnissa) on hyötyä. Vain abseista ja esceistä nimittäin on ihan oikeasti hyötyä.
  13. Vältä ottamasta todesta viranomaisten ja (heidän pakottaminaan) myös autonvalmistajien höpöpuheita ”turvallisuudesta” ja ”ajokokemuksesta”. Sellainen on poliittis-kaupallista jargonia eikä palvele ketään, joka haluaa ajaa itse omaa autoaan. Usko turvalitanioita vasta, kun markkinoilla on 99%:n luotettava – eli sinua luotettavampi – itse ajava auto.

  Kuten huomataan, suurimmat seniorikuskinkin ongelmat eivät ole korvien tai silmien välissä vaan jossain poliittisen ja kaupallisen päätäntävallan välissä. Lisättynä tietenkin viranomaisten kaikkivoivalla typeryydellä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän