Liikenneturva: Turvaistuimesta luopuminen liian aikaisin on karhunpalvelus lapselle

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista vanhemmista valtaosa nimesi turvallisuuden prioriteetiksi, kun he miettivät lapsensa kuljetusta autossa.

Lapsi tarvitsee turvaistuinta autossa matkustaessaan 135 cm pitkäksi asti, näin määrittelee myös laki.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

Ellei varhaislapsuuden kasvu ole ollut sangen rivakkaa, lapsi tarvitsee turvalaitetta vielä alakouluikäisenä.

– Turvaistuimen tarve määräytyy lapsen koon eikä taitojen mukaan. Lapsi oppii laittamaan turvayön kiinni itse noin kolmivuotiaana, mutta hän tarvitsee asianmukaista turvaistuinta, kunnes on 135 cm pitkä. Senttiraja perustuu turvallisuudelle, sillä lapsen vielä kehittyvä keho tarvitsee mahdollisimman tehokasta suojaa törmäysvoimilta. Vasta kun lapsi on tarpeeksi pitkä, auton omat turvavyöt ohjautuvat lapsella niin kuin pitää, painottaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

Turvaistuimesta luopuminen liian aikaisin on karhunpalvelus lapselle

Takapenkille kiinnitetty turvaistuin on autossa matkustavalle lapselle turvallisin paikka. Turvaistuimen valintaan on syytä paneutua ja mitoittaa istuin lapsen ja auton mukaan.

Useimmiten turvaistuin vaihdetaan isompaan, kun lapsen silmät ovat turvaistuimen pääntuen yläreunan tasalla.

Katso tästä muita Liikenneturvan juttuja.

Vanhempia voi hämmentää keskustelupalstoilla ja kahvipöydissä liikkuva valtava määrä niin omakohtaisia tarinoita kuin luuloihin perustuvia käsityksiä turvaistuimista.

Lähtökohtaisesti kannattaa aina tutustua oman auton ohjekirjaan, ja tarkistaa valmistajan ohjeet koskien lapsen kuljettamista kyseisessä automallissa. Keskeiset vinkit on koottu myös Liikenneturvan opasvideoihin, ja verkkosivuilla löytyy vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Liikenneturva ja poliisi järjestävät kuluvalla viikolla (vko 11) eri puolella Suomea neuvontahenkisiä turvaistuinratsioita, joissa tarkastellaan, miten lapset kulkevat autossa, ja miten turvaistuimet ovat käytössä.

Vanhempien kysymyksiin vastataan myös Liikenneturvan ja Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen Facebook-livessä keskiviikkona 13.3. n. klo 15.30 alkaen. Suorassa lähetyksessä seurataan Uudellamaalla järjestettävän turvaistuinratsian kulkua.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!