Liikenneturva mukana poliisin ratsioissa Turussa ja Porissa

Poliisi ja Liikenneturva järjestävät ensi viikolla turvalaiteratsiat Turussa ja Porissa. Ratsiat ovat osa poliisin valtakunnallista tehovalvontaviikkoa, jonka aikana seurataan kuljettajien turvalaitteiden käyttöä sekä tarkkaamattomuutta.

Ratsioissa seurataan turvavöiden käyttöä niin etu- kuin takapenkillä sekä tarkastetaan lapsen turvaistuintilanne.

Liikenneturvan seurantatutkimuksen mukaan viime vuonna henkilöautojen etupenkillä turvavyön käyttöaste taajamissa ja taajamien ulkopuolella oli 96 prosenttia. Vastaavasti takapenkillä käyttöaste taajamissa oli 89 prosenttia.

Pakettiautojen etupenkillä turvavyötä käytti taajamissa 78 prosenttia kuljettajista, ja luku taajamien ulkopuolella oli 83 prosenttia.

– Turvavyön käytössä olisi eniten parannettavaa pakettiautoilijoiden ja raskaan kaluston kuljettajien keskuudessa. Vaikka näillä molemmilla ryhmillä on tavanomaisessa ajotilanteessa ympärillään iso massa, ajoneuvon nopea pysähtyminen tai pyörähtäminen saa turvavyöttömän törmäilemään hallitsemattomasti auton sisäosissa, sanoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

”Kun ajat, aja”

Yhteisratsioilla poliisi ja Liikenneturva haluavat kiinnittää huomiota autoilun turvallisuuteen sekä ohjata ja opastaa autoilijoita.

Turvalaitteiden lisäksi poliisin valvonnan kohteena on myös ajonaikainen tarkkaamattomuus.

– Valvomme kaikenlaista toimintaa ja asioita, jotka vaikuttavat kuljettajan ajamiseen, keskittymiseen tai muun liikenteen havainnointiin. Tyypillisimmillään tarkkaamattomuus johtuu puhelimen käytöstä ajon aikana, sanoo komisario Tuomo Katajisto Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Eniten riskiä aiheuttavat tilanteet, joissa kuljettajan katse poistuu liikennetilanteesta.

– On tutkittu, että riskit liikenteessä moninkertaistuvat, kun kuljettaja viestittää tai etsii puhelintaan ajon aikana. Kun ajat, aja, Heiskanen muistuttaa.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!