Lähes neljännes henkilöautokannasta vaihtaa vuoden aikana omistajaa

Vuonna 2020 käytettyjen henkilöautojen kaupan kokonaisvolyymi oli noin 644 600 autoa, joka oli noin 1,4 prosenttia suurempi kuin vuonna 2019. Käytettyjen autojen kaupasta noin puolet on autoliikkeistä hankittuja autoja ja noin puolet kotitalouksien välistä kauppaa, todetaan Traficomin tiedotteessa.

Koko henkilöautokannasta hieman alle neljännes vaihtoi omistajaa vuoden 2020 aikana.

Suhteellisesti useimmin vaihtoautoksi ajautuvat yli 15-vuotiaat autot, joita oli henkilöautokannassa viime vuoden lopussa noin 920 000. Yli 15-vuotiaista autoista joka kolmas vaihtoi viime vuonna omistajaa.

Keskimääräinen omistajaa vaihtanut auto oli viime vuonna noin 13-vuotias. Autoliikkeissä myytävät vaihtoautot ovat tyypillisimmin 3–5-vuotiaita.

Tässä ikäryhmässä olevista autoista keskimäärin joka viides vaihtoi omistajaa. Vaihtuvuus on hieman pienempää 6–10-vuotiaiden autojen ryhmässä, mutta lähtee kasvuun 11 ikävuoden jälkeen.

Uusia henkilöautoja ensirekisteröitiin viime vuonna 96 417, eli noin 18 uutta autoa tuhatta asukasta kohti.

Määrä laski selvästi vuodesta 2019, jolloin ensirekisteröitiin 21 uutta autoa tuhatta asukasta kohti. Käytettyjä autoja myytiin viime vuonna keskimäärin 117 autoa tuhatta asukasta kohti.

Käytettyjen autojen hinnat laskivat Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksin mukaan keskimäärin 1,3 prosentilla vuonna 2020.

– Käytettyjen autojen hinnat ovat viime vuosikymmenen aikana hieman laskeneet. Kehitykseen on vaikuttanut muun muassa autokannan ikääntyminen ja uusien autojen keskihinnan aleneminen viime vuosikymmenen aikana. Käytettyjen autojen hintakehitys on hyvin vakaata, sillä käytettyjen autojen kaupan volyymi on suuri, kertoo toimitusjohtaja Pekka Rissa Autoalan Keskusliitosta.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here