Kysely: Sähköautoilijat pysyvät uskollisena käyttövoimavalinnalleen

Autoliikkeiden kilpailutuspalvelu AutoVex.fi teki kyselyn jossa selvitettiin sähköautonsa myyneiden yksityishenkilöiden seuraavaa autohankintaa. Tulos oli selkeä, sähköautoilu jatkuu eikä suurin osa vastaajista näe paluuta polttomoottoriautoon todennäköisenä.

Kyselyyn vastanneista, 83 prosenttia osti myydyn autonsa tilalle jälleen sähköauton. Painavimmaksi syyksi sähköauton uudelleenvalintaan kerrottiin useimmiten autoilun alhaiset kustannukset (47%) ja ajokokemus (34%). Muita ostopäätöksen syitä olivat uuden teknologian kiehtovuus (10%) sekä viimeisimpänä ekologisuus (9%).

Ylivoimainen enemmistö, 92 prosenttia vastaajista ei usko palaavansa enää takaisin polttomoottoriin.

Polttomoottoriin vaihtaneet valmiita palaamaan sähköautoiljoiksi

Autonsa polttomoottorikäyttöiseksi vaihtoi 17 prosenttia kyselyyn vastanneista. Hieman yllättäen, suuri osa kertoi päätyneensä sähköautonsa myyntiin kohonneiden markkinahintojen vuoksi. Mieleistä uutta sähköautoa saattaa joutua odottamaan nyt hyvin pitkään.

– Uusien sähköautojen jonotusajat ovat nyt pitkät, jonka takia erityisesti vähän ajettujen sähköautojen kysyntä autoliikkeissä on noussut merkittävästi. Tämä on luontevasti johtanut hintojen nousuun autoaan myyvän kuluttajan eduksi, kertoo Niko Mättö AutoVexiltä.

Toiseksi useimmiten luopumisen syyksi kerrottiin sähköauton toimintasäteen riittämättömyys.

Kyselystä ilmeni myös että 94 prosenttia polttomoottoriautoon vaihtaneista olisi kuitenkin valmis siirtymään jälleen sähköautoilijaksi. Vaikuttaa siis siltä että suuressa kuvassa kokemus oli positiivinen.

Kuva: Autovex.

Käyttövoimien uudelleenjako jatkuu

Käytettyjen sähköautojen osuus on kokonaismarkkinaan nähden edelleen pieni, mutta selvässä kasvussa. Tammikuussa AutoVex.fi kautta myydyistä autoista ainoastaan 4 prosenttia oli sähkökäyttöisiä, kun toukokuussa luku oli noussut jo 7 prosenttiin. Hybridien osuus on myös kasvanut ja vastaa nyt 21 prosenttia kaikista myydyistä autoista.

Diesel autojen kysyntä laski merkittävästi tämän vuoden maaliskuussa mm. dieselin hinnannousun ja laajan uutisoinnin myötä. Tammikuussa diesel autojen osuus AutoVex.fi kautta myydyistä autoista oli 33 prosenttia, huhti- ja toukokuussa ainoastaan 10 prosenttia.

– Dieselautojen markkinalla on nyt hetkellinen matching ongelma. Moni olisi halukas myymään autonsa, mutta kuluttajien kysynnän vähentyessä autoliikkeet eivät voi ostaa diesel autoja varastoon yhtä aktiivisesti kuin ennen. Näyttää kuitenkin siltä että kysyntä markkinoilla on elpymässä joten en diesel auton omistajana olisi turhan huolissani, toteaa Sebastian Frick AutoVexiltä.

Bensiiniautot jatkavat edelleen myydyimpien autojen kärjessä 60 prosentin osuudellaan.

Toukokuussa kuluttajat myivät AutoVex.fi palvelun kautta yli 1200 autoa joiden yhteenlaskettu arvo oli noin 25 miljoonaa euroa. Koko vuoden myynnin arvioidaan nousevan yli 300 miljoonaan euroon.

Kysely suoritettiin vuonna 2022 AutoVex-palvelua käyttäneiden sähköautoilijoiden keskuudessa. Kyselyyn vastasi 169 henkilöä.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän