Kotkaan kaavaillaan akkukennotehdasta 

Suomen Malmijalostus on allekirjoittanut potentiaalisen kumppanin kanssa aiesopimuksen (engl. Memorandum of Understanding) kennotehdashankkeesta, todetaan Suomen Malmijalostuksen tiedotteessa.

Seuraavaksi Suomen Malmijalostuksen kokonaan omistama akkuliiketoiminnan hankeyhtiö Finnish Battery Chemicals Oy aloittaa valmistautumisen kennotehtaan YVA-menettelyyn eli ympäristövaikutusten arviointimenettelyyn.

YVA-tarkastelussa tullaan arvioimaan kahta eri toteutusvaihtoehtoa, joiden tuotantokapasiteetit ovat 27 GWh/a ja 40 GWh/a. Kennotehdashankkeissa 10 gigawattitunnin kapasiteetin investointikustannus on tyypillisesti noin yhden miljardin euron suuruusluokkaa.

– Olemme jo pitkään käyneet neuvottelukumppanimme kanssa keskusteluja Kotkaan sijoittuvasta kennoinvestoinnista. Vaikka kumppanimme ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä seuraavan kennotehtaansa sijoituspaikasta, olemme vahvasti motivoituneita tekemään työtä investoinnin saamiseksi Kotkaan. Katsomme, että nyt on oikea ajankohta lähteä tarkastelemaan tehtaan ympäristövaikutuksia ja varmistamaan näin hankkeen toteuttamisedellytykset, sanoo Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtaja Matti Hietanen.

Kennotehdasta kaavaillaan Kotkan Keltakallion teollisuusalueella sijaitsevalle noin 140 hehtaarin alueelle, jonka viereiselle tontille on jo alustavasti suunniteltu katodimateriaalitehdas.

Finnish Battery Chemicalsin tavoitteena on viedä YVA-menettely läpi siten, että perusteltu päätelmä YVA-selostuksesta olisi käytettävissä kesään 2024 mennessä. Kennotehdasta koskevia neuvotteluita kumppanin kanssa jatketaan YVA-menettelyn rinnalla.

– Eurooppalainen sähköautoistuminen ja sen mahdollistama akkuarvoketju ovat nyt nopean kasvun vaiheessa. Meidän tavoitteenamme on vastata kasvuun Suomessa vastuullisesti tuotetuilla akkumateriaaleilla ja kennoilla. Kennotehdas olisikin luonteva jatko Kymenlaaksoon jo suunnitelluille ja Vaasaan kaavaillulle akkumateriaalitehtaille, sanoo Suomen Malmijalostuksen akkuarvoketjun johtaja Vesa Koivisto.

Kennotehtaalla akkukennon osat – katodi, anodi, elektrolyytti ja separaattori – kootaan samaan pakkaukseen. Valmiista kennoista koostetaan akkujen kokoonpanotehtaalla moduuleja ja sen jälkeen erilaisia akkupaketteja, joita voidaan hyödyntää mm. sähköautoissa, energian varastoinnissa sekä elektroniikassa.

Vaasaan ehkä tulossa akkukennotehdas

Akkuteknologiayritys Celltech perustaa Tampereelle akkutehtaan

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän