Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan heijastuu myös autoteollisuuteen. Komponenttipulan ja Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan on arvioitu vähentävän tänä vuonna globaalisti autotuotantoa yhteensä 2–3 miljoonalla autolla.
Globaalin autotuotannon arvioidaan vuonna 2022 jäävän hieman yli 80 miljoonaan autoon ja vuonna 2023 noin 90 miljoonaan autoon, kun ennen pandemiaa vuonna 2018 autoja tuotettiin noin 94 miljoonaa.
– Ensirekisteröinnit ovat vähentyneet koko Euroopassa, mutta erityisesti Pohjoismaissa. EU-alueella ensirekisteröinnit jäivät tammi-huhtikuussa 14,4 prosenttia viime vuoden tasoa alemmas. Tanskassa rekisteröinnit ovat jääneet 23,8 prosenttia ja Ruotsissa 18,7 prosenttia viime vuoden tasostaan, kertoo toimitusjohtaja Pekka Rissa Autoalan Keskusliitosta.
Kriisitilanne nostaa muun muassa öljyn, maakaasun ja sähkön hintaa ja luo pitkäaikaista epävakautta energiamarkkinoille. Ukraina on tärkeä teräksen ja magnesiumin sekä monien muiden autoteollisuuden raaka-aineiden ja komponenttien tuottaja.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut katkoksia muun muassa puolijohteiden valmistuksessa tarvittavan neon-kaasun ja johdinsarjojen tuotantoon. Venäjältä ja Ukrainasta lähtöisin olevien raaka-aineiden saatavuus on sotatilanteen ja pakotteiden seurauksena heikentynyt olennaisesti.
Tuotanto-ongelmat, komponenttipula, raaka-aineiden ja energian hinnan nousu ja heikentynyt saatavuus sekä kuljetuskustannusten kasvu heijastuvat myös autojen tuotantokustannuksiin.
– Toimitusketjut eivät ole vielä toipuneet pandemiasta ja Kiinan heikentynyt pandemiatilanne luo uusia tuotantokatkoksia. Komponenttipulan ja pahimpien tuotantokatkosten on ennakoitu hellittävän vuoden kolmannen ja viimeisen kvartaalin aikana, mutta tilauskannasta vain osan arvioidaan ehtivän rekisteröintiin kuluvan vuoden aikana, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.