Kesätapahtumat etsivät nyt tuottoja maksullisesta pysäköinnistä

Tuleva kesä on tapahtumien luvattu kesä, ja lähes joka viikonloppu järjestetään mielenkiintoisia tapahtumia eri puolilla Suomea. Festivaaleja, musiikkijuhlia ja kulttuuritapahtumia on lähes jokaisessa kaupungissa. Moni kesäkohde tarjoaa asiakkailleen valvotun pysäköintialueen.

Monen kesätapahtuman ja -kohteen talous on ollut koetuksella pandemian takia, ja uusia tulovirtoja etsitään maksullisesta pysäköinnistä, todetaan ParkkiPaten tiedotteessa.

– Maksullinen pysäköinti onnistuu lähes minkä kokoisella alueella tahansa. Olemme hoitaneet usealle alueelle tarvittaessa nopeasti pysäköinnin maksullisuudesta kertovat kyltit.  Kun tapahtumassa on satoja kävijöitä, pysäköinti on järjestäjälle merkittävä tulonlähde, ParkkiPaten toimitusjohtaja Christian Metsäranta kertoo.

Valvotuissa kesäkohteissa ilkivaltaa esiintyy vähemmän 

Ensi kesänä autoilijan kannattaa varautua maksamaan pysäköinnistä esimerkiksi osassa Seinäjoen Tangomarkkinoiden ja Savonlinnan oopperajuhlien konsertteja, Joensuun Ilosaarirockissa, iskelmäfestivaaleilla Himoksella, SuomiPop-festivaaleilla Jyväskylässä, Hyvinkään Rockfestissa ja Hämeen keskiaikafestivaaleilla Hämeenlinnassa.

Metsärannan mukaan yleisin syy kesätapahtuman tai matkailukohteen pysäköinnnin maksullisuuteen on se, että alueen omistaja haluaa saada alueestaan tuottoja.

– Lisäksi maksullinen pysäköinti lisää alueen turvallisuutta: valvotulla alueella ei pysäköidä kuin ”villissä lännessä”, ilkivaltaa esiintyy vähemmän ja pysäköinnistä saatavat tuotot on mahdollista käyttää alueen kunnossapitoon sesongin jälkeen, Metsäranta sanoo.

Matkailukohteen pysäköintialue voi tuottaa satoja euroja paikkaa kohden 

ParkkiPaten tilastot osoittavat, että harrastus- ja matkailukohteiden yhteydessä sijaitsevat pysäköintialueet ovat omistajalleen tuottoisia.

– Esimerkiksi eräässä pääkaupunkiseudun kehyskunnassa kesäharrastusalueen yhteydessä sijaitsee noin 60 pysäköintipaikan alue, jonka yksi parkkipaikka tuotti omistajalle viime vuonna runsaat 200 euroa paikkaa kohden. Pysäköintialue hotellin yhteydessä Päijät-Hämeessä taas tuottaa omistajalleen vuosittain keskimäärin lähes 500 euroa paikkaa kohden, Metsäranta kertoo.

Pysäköinti luvatta toisen paikalle on ParkkiPaten tilastojen mukaan Suomessa yksi yleisimmistä pysäköintivirheistä. Pysäköinti ilman alueella pysäköintiin oikeuttavaa tunnusta on aiheena lähes joka viidennessä valvontamaksussa.

Valvonta voi poistaa yksityisteiden pysäköintikiistat

Lomakausi näkyy kesäisin piikkinä pysäköintivirheiden määrissä suosituilla ulkoilualueilla. Ongelmia ja turvallisuutta uhkaavia tilanteita on syntynyt, kun väärinpysäköity auto on estänyt pelastusajoneuvon liikkumisen tai alueen asukkaiden pääsyn tonteilleen. Näin ei tarvitsisi olla.

– Kun moni autoilija lähtee samaan aikaan retkelle, yksityistiet ulkoilualueiden läheisyydessä ruuhkautuvat herkästi. Näin ei käy, jos maanomistaja on järjestänyt yksityistielleen sallitun, valvotun pysäköintialueen, jonne kävijöiden autot voidaan ohjata. Tähän tarkoitukseen sopii lähes mikä tahansa pellonkulma, Metsäranta sanoo.

Näin kiinteistönomistaja voi muuttaa pysäköintialueen maksulliseksi 

Pysäköintialueen muuttaminen maksulliseksi on alueen omistajalle hyvin yksinkertaista.

  • Omistaja ottaa yhteyttä maksullista pysäköintiä tarjoavaan toimijaan ja tekee sopimuksen tämän kanssa.
  • Pysäköintioperaattori hoitaa alueelle pysäköinnin maksullisuudesta kertovat kyltit ja tarvittaessa maksuautomaatit, hoitaa alueen valvonnan sekä tilittää asiakkaalle pysäköinnistä sovitut tulot.
  • Edistyksellisimmät pysäköintioperaattorit tarjoavat autoilijalle mahdollisuuden käyttää maksamiseen kaikkia yleisimpiä mobiilisovelluksia.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän