Jättipotti Saab-kerääjille: Saab-autojen valmistus palaa Uuteenkaupunkiin

1.4.2017 08.50

Valmet Automotive on saanut yllättävän lisäurakan. Saab ilmoitti tänään lehdistötiedotteessa tehneensä valmistussopimuksen Valmet Automotiven kanssa.

Saab-yhtiöllä on vielä tallessa kaikki tarvittavat osat noin sadan Saabin valmistusta varten. Osat eivät siirtyneet Nevs-yhtiölle kaupassa, ja Saabilla on mietitty, mitä autoaihioille tehdään.

Saabin tiedotteen mukaan Saabilla aikoinaan töissä ollut suomalainen on ehdottanut, että Suomen itsenäisyyden 100-vuotisen historian kunniaksi voisi vielä koota sata autoa Suomessa. Saabin Ruotsin entisessä tehtaassa autoja ei enää Nevs-yhtiön takia saa koota.


Projektia on valmisteltu hiljaisuudessa muutama kuukausi ja osat on siirretty konteilla Uuteenkaupunkiin.

Kokoonpanoa varten Valmet Automotive on palkannut projektiluontoisesti noin 80 kokoonpanijaa, pääasiassa entisiä Saab-työntekijöitä. Lisäksi Valmet Automotivessa on vielä Saab-ammattitaitoa tallessa, ja osa yrityksen kokeneimmista työntekijöistä osallistuu Saabien valmistukseen.

Saab-mallia valmistetaan tasan 100 numeroitua kappaletta. Kaikki autot ovat 9-3-mallin avomalleja.

Auto numero 1 tullaan luovuttamaan presidentti Sauli Niinistölle, joka todennäköisesti luovuttaa sen eteenpäin Uudenkaupungin automuseolle.

Loput 99 autoa myydään ennakkotilausten perusteella. Ostajat arvotaan kaikkien tänään netin kautta varanneiden kesken.

Oletettavaa on, että suurin osa autoista menee ulkomaisille keräilijöille, mutta suomalaisiakin saattaa arpajaisissa onnistaa.

Kaikki autot ovat erikoisvarusteltuja eli niissä on kaikki herkut. Avomallin katto on perinteinen kangaskatto.

Autot saavat myös sinivalkoisen erikoisvärityksen ja keulaan erikoislaatan, jossa on auton valmistusnumero ja teksti Suomi 100 vuotta.

Autojen valmistus alkaa tänään iltapäivällä juhlallisin menoin, ja tavoitteena on saada koko 100 yksilön sarja valmiiksi ennen kesää.

Halvallahan tällaista himoittua keräilytuotetta ei tietenkään kannata myydä. Saabin mukaan auton hinta on tasaraha, 100 000 euroa. Autoharrastajapiireissä arvellaan, että satavuotis-Saabiin sijoitettu raha on hyvässä tallessa, jos auton säilyttää uudenveroisena.

Saab on ilmoittanut, että projektin tuotolla rahoitetaan rallienglannin sanakirjan toimitustyötä.

Tästä linkistä pääsee osallistumaan auton arvontaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän