Historian havinaa: Panssarivaunuillekin yritettiin laittaa siivet

Kuva: Wikipedia.

Kaikenlaisia uskomattomia keksintöjä on maailmalla yritetty. Oheisessa lehtijutussa kerrotaan suunnitelmasta valmistaa lentävä panssarivaunu.

Maailman tunnetuimpiin kilpa-ajajiin kuuluneen amerikkalaisen keksijän J. Walter Christien ehkä kunnianhimoisin projekti oli lentävä panssarivaunu.

Christie uskoi voivansa lopettaa sodat panssarivaunulentokoneen avulla.

Näin hän kertoi Modern Mechanics -lehdelle vuonna 1932.

– Tieto tällaisen olemassa olosta ja omistuksesta on parempi tae rauhalle kuin kaikki rauhansopimukset, joita ihmisten kekseliäisyyden avulla voidaan sepittää. Kun vihollisen kimppuun lähetetään lauma lentäviä panssarivaunuja, mikä tahansa sota loppuu äkkiä, arveli Christie.

Katso tästä muut Historian havinaa -jutut.

Ajatus lentävistä tankeista kiinnosti myös venäläisiä. Vasta se sai Yhdysvaltojen armeijan toteuttamaan suunnitelmaa.

Kehittelyn seurauksena syntyi kuljetuskone, joka lähelle maan pintaa laskeutuessa pystyi vetämään jalasten päälle kiinnitetyt tankit ulos kuljetuskoneesta laskemisen yhteydessä aukeavien vakausvarjojen avulla. Tätä toteutusta Christie ei päässyt näkemään.

Venäjällä kokeiltiin myös samanlaista projektia kuin Christien projektia nimeltään Antonov A40.

Antonov A40. Kuva: Wikipedia.

Christien projektia vaivasivat tekniset ongelmat ja ilmakuljetusalus ei hänen eläessään lentänyt. Mutta näin jälkikäteen voidaan todeta, että hänen suunnitelmiinsa perustuneet panssarivaunujen kuljetuksesta muokkasivat ratkaisevalla tavalla sen aikaisen sodankäynnin historiaa.

Christie kuoli Falls Churchissä Virginiassa tammikuu 11 päivä 1944 pettyneenä ja melkein vararikkoon ajautuneena.

Teksti: Usko Sipilä

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here