Hiihtolomat alkavat — viikonloput ruuhkaisia

Kuva: CvB.

Hiihtolomaliikenne käynnistyy tänään eteläsuomalaisten aloittaessa lomansa.

Menoliikenteessä liikennemäärät saattavat perjantaina kohota Helsingin ulosmenoteillä ja valtateillä 4 ja 5 aina Jyväskylään ja Mikkeliin asti niin korkeiksi, että nopeudet laskevat jonkin verran.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

Vilkkain liikenne suuntautuu etelästä pohjoiseen. Perjantaina huipputunti on Helsinki–Heinola-välillä valtatiellä 4 klo 15–17, valtateillä 4 ja 5 Heinolan ja Jyväskylän pohjoispuolella klo 16–17 ja Varkauden pohjoispuolella klo 17–18.

– Etelä-Suomen koulujen hiihtolomaviikon menoliikenne painottuu erityisesti perjantaihin. Liikenne alkaa vilkastua jo heti puolen päivän jälkeen. Myös lauantaina on normaalia talvilauantaita enemmän liikennettä. Liikenteellisesti vilkkaimmat tunnit ovat aamupäivällä, sillä menoliikenne alkaa heti aamusta vilkkaana ja hiljenee vasta alkuillasta. Nopeudet saattava paikoin laskea esimerkiksi Helsingistä pois johtavilla teillä, kertoo ITM Finlandin Mika Jaatinen.

– Vallitseva keli ja mahdolliset onnettomuudet vaikuttavat aina liikennetilanteeseen, Jaatinen jatkaa.

Lauantaina liikennettä on tavanomaista enemmän valtatiellä 4 aina Helsingistä Kemiin asti sekä valtatiellä 5 Heinolasta Varkauteen.

Sunnuntaina liikennettä on yhä tavallista talvisunnuntaita enemmän valtatiellä 4 aina Helsingistä Jyväskylään asti sekä valtatiellä 5 Heinolasta Varkauteen. Liikennemäärät jäävät kuitenkin selvästi pienemmiksi kuin perjantaina tai lauantaina.

Vuoronvaihto toisena viikonloppuna: Lauantai vilkkain päivä liikenteessä

Kun eteläsuomalaiset palaavat hiihtolomiltaan, keskisuomalaiset lähtevät lomille.

Perjantaina 22.2. koko Heinola–Kemi-välillä valtatiellä 4 ja Heinola–Varkaus-välillä valtatiellä 5 on selvästi tavanomaista perjantaita enemmän liikennettä sekä etelään että pohjoiseen.

Lauantaina 23.2. liikennettä on normaalia enemmän seuraavilla pääteillä:

  • Heinola-Kemi-välillä (valtatie 4), erityisesti Jyväskylä–Kemi-välillä
  • Mikkeli–Varkaus-välillä (valtatie 5) sekä etelään että pohjoiseen
  • Mikkeli–Heinola–Helsinki-välillä (valtatiet 3, 4 ja 5) etelään päin

Lauantain liikennemäärä on Kemi–Heinola-välillä suurempi kuin perjantaina. Liikenne vilkastuu puolesta päivästä alkaen, pohjoisessa jo aamusta alkaen, ja jatkuu vilkkaana pitkälle iltapäivään.

Sunnuntai 24.2. on myös vilkas päivä etelään päin suuntautuvassa liikenteessä. Jyväskylän pohjoispuolella liikennemäärät jäävät alhaisemmiksi kuin lauantaina, mutta etelämpänä päivä on viikonlopun vilkasliikenteisin. Ruuhkaisimmat tunnit ovat iltapäivän ja alkuillan aikana, mutta liikenne vilkastuu jo puolen päivän aikaan.

Hiihtolomien toisena viikonloppuna keskisuomalaiset palaavat hiihtolomalta ja pohjoissuomalaiset aloittavat lomansa.

Hiihtolomien viimeisenä viikonloppuna (8.-10.3) liikenne on vilkasta pohjoisessa erityisesti Oulu-Kemi-Rovaniemi (Vt 4) välillä sekä Oulu-Kuusamo (vt 20) välillä.

Luvassa vaihtelevaa säätä ja puuskaista tuulta

Hiihtolomaviikkoa edeltävä viikonloppu alkaa Ilmatieteen laitoksen 14.2. tekemän ennusteen mukaan lauhana. Perjantaina päivällä lämpötila on laajalti nollan yläpuolella ja sää on suurimmaksi osaksi poutainen.

Lauantaina lumi- tai räntäsateita leviää maan pohjoisosaan vaikeuttaen ajoliikennettä. Puuskainen tuuli on voimakasta maa-alueilla. Sää jatkuu kuitenkin edelleen lauhana, lähinnä Pohjois-Lapissa on pakkasta.

Sunnuntaina maan pohjoisosassa olevat lumisateet väistyvät itään ja kylmempää ilmaa virtaa koko maahan. Puuskainen tuuli on edelleen voimakasta maa-alueilla, ja lumisateet voivat vaikeuttaa ajokeliä pohjoisessa.

Pipo löysällä liikenteeseen: Muista turvavälit, tauot ja tilanneherkkyys

Poliisi valvoo hiihtolomaliikennettä etenkin päätieverkolla. Erityisesti ajotapa-, nopeus- ja rattijuopumusvalvontaa kohdennetaan liikennemäärät huomioiden riskipaikkoihin.

– Huonoissa keliolosuhteissa ajonopeudet on syytä pitää riittävän alhaisina ja turvavälit riittävän pitkinä, painottaa poliisitarkastaja Timo Ajaste Poliisihallituksesta. Vaativissa ajo-olosuhteissa, vaikkapa sohjoisella tiellä pimeällä ajettaessa, ohittelusta kannattaa useimmiten pidättäytyä kokonaan, Ajaste toteaa.

– Tulevina hiihtolomaviikonloppuina tieliikenne on vilkkaampaa kuin tavanomaisina talviviikonloppuina, joten matkaan kannattaa lähteä ilma tiukkaa aikataulua. Mitä pidemmästä ajomatkasta on kysymys, sen tärkeämpää on myös taukojen merkitys, muistuttaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

Pakkaa fiksusti!

Liikenneturva muistuttaa, että aikaa kannattaa matkanteon lisäksi varata riittävästi myös pakkaamiseen. Etenkin hiihtolomareissuilla tavaraa on yleensä tavallista enemmän suksista lumilautoihin ja muihin talviurheiluvermeisiin. Pakkaamisella on merkitystä paitsi matkustusmukavuudelle myös turvallisuudelle.

– Autossa turvallisin paikka tavaroille on takakontti tai muu tavaratila. Jo jarrutuksessakin matkustamossa oleva irtain voi sinkoilla miten sattuu ja saada aikaan vahinkoa. Onnettomuustilanteessa voimat ovat yleensä tätä suuremmat. Takakontin pakkaaminen kannattaa aloittaa painavimmista tavaroista ja varmistaa kiinni sidontavyöllä tai kuormaverkoilla. Myös suksiboksiin tuleva välineistö on muistettava sitoa kiinni, painottaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here