Ford testaa teknologiaa työkalujen seurantaan — mahdollisuus jopa tuhansien eurojen säästöihin

Työskenneltäessä eri työkohteissa täytyy mukana kuljettaa usein erikoistyökaluja, joiden unohtaminen paikan päälle työpäivän päätyttyä voi aiheuttaa kustannuksia ja viedä turhaan työntekijöiden aikaa. Asiantuntijoiden arvion mukaan yrityksille aiheutuu unohtuneista tai varastetuista työkaluista kustannuksia 450 euroa vuodessa jokaista pakettiautoa kohden. 1)

Fordin tuotekehityskeskuksessa Saksan Aachenissa työskentelevät insinöörit ovat nyt saaneet päätökseen Ford Pro -pilottiprojektin, jonka avulla yritykset voivat seurata työkalujensa ja laitteidensa sijaintia jatkuvasti Bluetooth-yhteyden ja GPS-seurannan avulla. 2)

Järjestelmä käyttää työkalulaatikoihin ja laitteisiin sijoitettuja erikoislaitteita yhteyden muodostamiseksi yrityksen ajoneuvoihin ja keskuspalvelimeen.

Seurantalaitteiden ansiosta auto voi muistuttaa kuljettajaa, jos työkalua ei ole lastattu autoon, vaan se on saattanut jäädä työkohteeseen. Seurannan avulla yritysten on myös mahdollista tietää, missä jokainen työkalu tai laite kulloinkin on.

Tämän ansiosta myös työkalujen käytön koordinointi on helpompaa esimerkiksi tilanteissa, joissa on tarve toimittaa tietty työkalu kiireellisesti toiseen työkohteeseen.

Hävinneiden työkalujen tilalle hankittavista työkaluista aiheutuu yrityksille turhia kustannuksia. Järjestelmän tuoman kustannussäästön lisäksi yrityksiltä ja työntekijöiltä säästyisi myös työaikaa, kun sitä ei enää kuluisi työkalujen saatavuuden tarkistamiseen puhelimitse tai manuaalisista luetteloista, työkalujen etsimiseen tai unohdettujen työkalujen noutamiseen. Lisäksi varastonhallinta helpottuisi ja järjestelmä mahdollistaisi työtehtävien ja yrityksen laitteiden käytön suunnittelun tehokkaammin jo ennakkoon.

Ajantasainen tieto kaikkien käytössä

Jokainen työkalu, kone ja laite on varustettu vedenpitävällä ja äärimmäisiä lämpötiloja kestävällä seurantalaitteella, joka on yhteydessä yrityksen keskuspalvelimeen. Keskuspalvelimessa oleva tieto on kaikkien yrityksen työntekijöiden käytettävissä tietokoneella, auton näytöllä ja tabletin tai älypuhelimen sovelluksella sekä toimistossa että työkohteissa.

Työkaluja on mahdollista etsiä ja paikantaa ”ajoneuvon”, ”varaston”, ”työkalutyypin” ja ”työkalun nimen” perusteella, ja kaikkien laitteiden sijainti on nähtävissä reaaliaikaisesti kartalla. Lisäksi työkalut on mahdollista listata eri tavoin, kuten ”toimivat”, ”rikkinäiset” tai ”huollossa”.

Kun pakettiauto on lastattu, jokainen autossa oleva työkalu näkyy ajoneuvon näytöllä ja varattuna kyseiselle ajoneuvolle. Työmaalla lastia purettaessa, näytössä näkyvät sarakkeet, ”Lastattu” ja ”Purettu”. Jos työkalu näkyy työpäivän päätteeksi vielä ”Purettu” -sarakkeessa, se on mahdollisesti unohtunut työkohteeseen.

Autossa oleva ajantasainen lista työkaluista mahdollistaa sekä lastauksen että ajoneuvossa olevien työkalujen tarkastuksen nopeammin. Kun yrityksen kaikki työkalut ovat saatavilla keskitetysti, niiden kuljetus eri toimipisteiden välillä on tehokkaampaa ja työn suunnittelu helpompaa kohdistamalla oikeat työkalut eri työkohteisiin. Jos työkalu jätetään ajoneuvoon yöksi, kuljettaja saa hälytyksen, jos se poistetaan ajoneuvosta.

Kolme Kölnin alueella toimivaa yritystä on testannut, miten teknologia soveltuu eri kokoisille yrityksille ja työntekijöiden käyttöön eri toimialoilla, kuten rakentaminen ja saneeraus, putki- ja kylpyhuonetyöt sekä puutarha- ja maisemointityöt. Ford Pron suunnitelmissa on tutkia järjestelmää vielä lisää eri markkinoilla ennen palvelun tuloa saataville lähitulevaisuudessa.

1) RWTH Aachenin yliopiston markkinoinnin osaston johtajan laskelmien mukaan mahdollinen taloudellinen säästö on noin 38 euroa ajoneuvoa kohden kuukaudessa. Lisäksi työntekijöiden arvioidaan säästävän aikaa noin tunnin viikossa, kun heidän ei tarvitse tarkistaa tai etsiä työkaluja. Yrityksen kalustoa hallinnoivien henkilöiden puolestaan arvioidaan säästävän lähes kaksi tuntia viikossa työkalujen ja pakettiautojen tehokkaamman koordinoinnin ansiosta.

2) Tämä ominaisuus ei ole tällä hetkellä ostettavissa.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän