Euroopassa puolet myytävistä autoista sähköllä toimivia 2025 mennessä?

Leasingyhtiö Arval uskoo, että seuraavan viiden vuoden aikana luvassa on dramaattinen muutos liikenteen sähköistymisessä koko EU-alueella.

Yhtiön ennusteen mukaan erilaiset sähköllä toimivat autot muodostavat lähes puolet uusien autojen myynnistä Euroopassa vuoteen 2025 mennessä ja kasvavat yli 70 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Vuonna 2018 polttomoottoriautojen osuus oli edelleen 95 prosenttia kaikista henkilöautojen rekisteröinneistä Euroopassa. Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä diesel- ja bensa-autojen osuus ensirekisteröinneistä EU:ssa oli enää 87 prosenttia (ACEA).

Suomessa osittain tai kokonaan sähköllä toimivia sähkö- ja hybridiautoja oli tämän vuoden alussa noin 30 000 kappaletta. Noin kuudesosa näistä on täyssähköautoja.

Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan Suomessa täyssähköautojen kysynnän on ennakoitu kasvavan vielä maltillisesti lähivuosina. Yhtenä syynä on näiden autojen korkea hinta.

Sen sijaan ladattavien hybridien hinnan on ennakoitu laskevan dieselautojen hintaa alemmas vuonna 2024, mikä vauhdittaa niiden kysyntää.

– Viime vuonna hybridien ja sähköautojen osuus uusien henkilöautojen toimituksista oli meillä Suomessa jo 35,6 prosenttia, Arvalin kaupallinen johtaja Mikko Honkanen sanoo.

Latausasemien ja sähköautojen määrällä on suora yhteys keskenään: mitä enemmän latauspisteitä markkinoilla on, sitä enemmän on myös sähköautoja.

Tällä hetkellä 76 prosenttia kaikista latausasemista sijaitsee EU:ssa neljässä maassa: Hollannissa, Saksassa, Ranskassa ja nyt jo EU:sta lähteneessä Britanniassa.

– Ilahduttava oli se, että hybridejä myös käytetään paljon sähköllä. Autoalan tiedotuskeskuksen tutkimuksen mukaan yli puolet ladattavien hybridien kilometreistä ajetaan sähköllä, Honkanen sanoo.

Nämä seikat vauhdittavat sähköautojen yleistymistä koko Euroopassa:

  • Eurooppalainen lainsäädäntö pakottaa autonvalmistajat investoimaan puhtaampaan teknologiaan. Valmistajille on luvassa sanktioita, mikäli ne eivät täytä hiilidioksidipäästötavoitteita.
  • Bensa- ja dieselautojen hinnat nousevat sääntelyn myötä, kun taas akkujen hinnat luultavasti laskevat. Sähköautoja on saatavilla jatkuvasti enemmän.
  • Maine ratkaisee monen autovalinnan: sähköautot ja hybridit ovat yhä halutumpia vaihtoehtoja.
  • Täysssähköautojen kantama on jatkuvasti pidentynyt. Tällä hetkellä todelliset kantamat ovat jo 300-500 kilometrin luokkaa. Lisäksi latauspisteitä on julkisilla paikoilla koko ajan enemmän.
  • Kaikista 27 EU-jäsenvaltiosta 23:ssä on käytössä erilaisia sähköautoiluun kannustavia verotukia.

Polttomoottoriautot säilyttävät asemansa vielä jonkin aikaa, eikä vain siksi, että hybridiajoneuvot vaativat edelleen polttomoottoria.

Autovalmistajat tarvitsevat aikaa siirtääkseen tuotantonsa täysin sähkökäyttöisiin ajoneuvoihin kustannustehokkaalla tavalla, joten tästäkin syystä diesel- ja bensiinimoottorit pysyvät markkinoilla.

Lue tästä muita juttuja sähköautoilusta.

Vuonna 2020 siirtyminen täyssähköajoneuvoihin kiihtyy, mutta monissa tapauksissa diesel- ja hieman harvemmin bensiiniautot, ovat vielä yritysten leasing-autoissa ykkösvalinta. Siirtymä sähkökäyttöisiin autoihin on kuitenkin käynnissä.

Arvalin raportin voi kokonaisuudessaan ladata täältä (englanniksi):

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

1 KOMMENTTI

  1. Autoalan tiedotuskeskus on pihalla myynnin kehityksestä. Viime marraskuussa ladattavia autoja myytiin 10% osuudella ja nyt helmikuussa ladattavien osuus oli jo 16%. Dieseleitä myytiin siis jo vähemmän kuin ladattavia. Parin vuoden sisällä jo tulee tilanne, jossa uuden auton ostajalta on perusteet hyvin vähissä ostaa enää pelkkällä fossiilisella toimivaa autoa. Eli käänne tapahtuu jo ennen vuotta 2025.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän