Jopa neljännes autoa ajamattomista naisista ilmoittaa ajamattomuuden syyksi sen, että puoliso hoitaa ajamisen!

Neste K -liikenneasemaketjun toteuttaman kyselytutkimuksen* mukaan oikeus ajokorttiin on suomalaisille tärkeimpiä asioita täysi-ikäisyydessä.

60 prosentilla ajokortti merkitsee riippumattomuutta muista, 56 prosentille arjen sujuvuutta ja 52 prosentille vapautta.

Ajokortti on monelle käytännön edellytys opiskelupaikkaan, työhön ja harrastuksiin. Maalaiskunnissa ajokortin merkitys korostuu suuriin kaupunkeihin verrattuna.

Siinä, missä ajokortin tärkeydessä ja merkityksissä ei ole merkittäviä eroja sukupuolten välillä, autolla ajamattomuudessa ja sen syissä erot ovat selvät.

Naisista 24 prosenttia ilmoittaa, ettei aja autoa lainkaan. Miehillä vastaava prosentti on 12.

Jopa neljännes autoa ajamattomista naisista ilmoitti ajamattomuuden syyksi sen, että puoliso hoitaa ajamisen. Miehistä näin vastasi vain kaksi prosenttia.

Epävarmuus korostuu naisilla

Naisten autolla ajamattomuuden syissä korostuivat myös jännittäminen ja epävarmuus.
Jännitän ajamista, koska en ole ajanut pitkään aikaan -vastauksen naisista antoi 22 prosenttia, miehistä vain seitsemän prosenttia.

En luota omiin ajotaitoihini -vastauksen antoi naisista 13 prosenttia ja miehistä kuusi prosenttia. Pelot ja traumat olivat ajamattomuuden syitä neljä kertaa useammin naisilla kuin miehillä.

Helsinkiläinen Noora Jokinen tunnistaa hyvin ilmiön, jossa naiset jättäytyvät pois ratista.

Jokinen itse ajoi ajokortin uudelleen nelikymppisenä avioeron jälkeen ja kirjoitti ensimmäisen vuoden kokemuksistaan tietokirjan Aikuinen nainen ratissa. Kirja ilmestyy Atena Kustannuksen kustantamana tiistaina 10.3.2020.

Kun autoilussa on ollut pitkä tauko tai kortti on kokonaan hankkimatta, ajaminen saattaa kummitella mielessä pelottavanakin mörkönä. Päätöstä ajamisesta on helpompi siirtää, jos perheestä löytyy toinen kuski.

– Itsekin haaveilin pitkään kotimaan automatkoista – poikkeamisista sivuteille ja retkistä kansallispuistoihin. Ajokortti oli kuitenkin vanhentunut ja auto puuttui, joten tyydyin matkustajan rooliin. Vasta avioeron jälkeen päätin, että nyt on aika muuttua arkajalasta taskuparkkien kuningattareksi, Jokinen toteaa.

Jokinen kannustaa jokaista ajokortista haaveilevaa tarttumaan rohkeasti toimeen ja muistuttaa, että on meidän kaikkien vastuulla, millaisissa yhteyksissä sanaparia nainen ratissa tulevaisuudessa käytetään.

Neste K teetti tutkimuksen osana Nainen ratissa -kampanjaansa, jonka tämän vuoden teemana on rohkaista naisia rattiin – niin uusia autoilijoita kuin paluun ratin taakse tekeviä.

Osana kampanjaa Neste K lupaa mahdollistaa ajokortin tai palauttavat ajotunnit kymmenelle ajamisesta haaveilevalle.

Sukupuolten tasa-arvoa ajavalla Nainen ratissa -kampanjalla on haluttu murtaa sanapariin liittyviä ennakkoluuloja ja rohkaista rattiin tarttuvia naisia.

Katso myös tämä: Nainen vai mies ratissa – onko sillä väliä?

Liikenneturvan suunnittelija Ida Maasalo totesi jo vuoden takaisessa tiedotteessa, että ennakkoluulot voivat olla itseään toteuttavia ja saattavat saada osan naisista välttelemään ajamista.

Neste K -liikenneasemien ketjujohtajan Mikko Paukkosen mukaan 2019 lanseerattu Nainen ratissa -kampanja on kasvanut nopeasti yhä merkityksellisemmäksi.

*Tutkimus toteutettiin online-kyselynä Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 19. – 23.2.2020. Tutkimuksen kohderyhmä oli 18 – 75 -vuotiaat ja kyselyyn vastasi 1001 suomalaista. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here