ELY-keskuksen vastine Etelä-Suomen Kuljetusyrittäjät ry:n mielipidekirjoitukseen teiden talvihoidosta

Julkaisimme 27.1. Etelä-Suomen Kuljetusyrittäjät ry:n kirjoituksen huonosta talvitiepidosta. Nyt ELY-keskus vastaa kritiikkiin.

Teiden talvihoitoa tehdään vaikeissa kelioloissa niin hyvin kuin se on mahdollista

Toini-myrskyn kaltainen talvimyrsky on voimakkuudeltaan harvinainen. Lunta pyrytti jopa kymmenien senttien edestä vuorokauden aikana samalla kuin tuuli puhalsi myrskylukemissa.

Tämän vuoksi ELY-keskuksen vastuulla olevien maanteiden talvihoidon vasteajat venyivät, vaikka poikkeusolosuhteissa työskenneltiin kellon ympäri ja ylimääräistä kalustoa ja työvoimaa oli reilusti käytössä.

Teiden talvihoidossa kaiken toiminnan lähtökohtana ovat talvihoitoluokat ja niiden laatuvaatimukset. Toiminta on kuitenkin suunniteltu tavanomaiseen talviolosuhteeseen, missä hoitourakka pystyy toimenpideajassa poistamaan lumen ja torjumaan liukkauden väylällä.

Teiden talvihoitoluokista päätetään yhdessä Väyläviraston johdolla ja viime vuosina hoitoluokkia on nostettu laajasti myös Uudellamaalla. Vilkkaimmat väylät olivat jo aiemmin korkeimmassa hoitoluokassa, nyt tasoa on saatu korotettua myös muilla teillä.

Saadun palautteen mukaan talvihoitoluokkien korotukset suunnattiin erityisesti niille teille, missä kulkee paljon raskasta liikennettä.

Myrsky on aina poikkeustilanne, vaikka urakoissa on etukäteen varauduttu tavallista vaativampiin keleihin ja suunnitelmat tarkistettiin ennen Toini-myrskyäkin. Käytössä on tällöin lisäkalustoa tien päälle ja varakalustoa konerikkoja, onnettomuuksia tai muita yllätyksiä varten.

Kovissa olosuhteissa ennakoimattomia tapahtumia tulee paljon ja niiden vuoksi vasteaikoihin tuli tälläkin kertaa pitkiä viiveitä. Lisäksi mahdollinen päätös tehtävistä toimenpiteistä tulee tehdä nopeasti ja vajavaisen tiedon mukaan, minkä vuoksi inhimillisiä erheitäkin voi sattua. Hoitourakoitsijat ovat varmasti tehneet vaikeassa tilanteessa parhaansa.

On hyväksyttävä, että vielä parempi varautuminen söisi myös enemmän yhteiskunnan varoja. Alueurakkasopimuksiin on määritelty vaatimukset, jotka urakoitsija pyrkii toteuttamaan kustannustehokkaasti ja laatuvaatimusten mukaan.

Poikkeuksellisissa olosuhteissa kuten Toini-myrskyssä laatuvaatimukset eivät enää sellaisenaan ole voimassa, vaikka aurausta tehtiinkin parin vuorokauden ajan yhtäjaksoisesti.

Olemme ELY-keskuksessa huomanneet, että asioita on aina hyvä pohtia yhdessä. Siitä on hyötyä molemmille osapuolille, samalla kun ymmärrys toisen toiveista kasvaa. Raskaan liikenteen eri järjestöjen edustajille järjestetäänkin säännöllistä yhteistoimintaa, jossa pyritään kuulemaan eri toimijoiden näkökulmia yhdessä ja erikseen. Esimerkkinä tästä voisi mainita Puunkuljetusten yhteistyöryhmän.

Talvimyrsky edellyttää kaikilta tielläliikkujilta kulkemisen sovittamista kelin mukaan ja lisäajan varaamista matkalle. Apuna tässä voi käyttää esimerkiksi Finntrafficin liikennetilapalvelua, joka kertoo ajokeliennusteet.

ELY-keskus, kunnossapitoyksikön päällikkö Tuomas Vasama

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän