Classic Motorshow tuo Eläintarhan ajot Lahteen

Vapun jälkeisenä viikonloppuna Lahden Messukeskuksessa järjestettävä Classic Motorshow kokoaa jo 14. kerran yhteen vanhojen ajoneuvojen harrastajat, kerhot ja alalla toimivat yritykset. Yhtenä teemaosiona on Eläintarhan ajot 1932-63.

Pohjoismaiden suurimmaksi autourheilutapahtumaksi jo 30-luvulla noussut Eltsu oli vauhtijuhla, josta kukaan moottoreista vähääkään kiinnostunut ei halunnut jäädä paitsi.

Parhaina vuosina 1957-58 paikalla oli yli 80 000 maksanutta katsojaa, ja siihen kallioilla pummilla vilistävät pikkupojat vielä päälle. Äidit saivat ainakin Helsingin seudulla viettää toukokuisen sunnuntainsa rauhassa kaksilahkeisilta perheenjäseniltä.

Curt Lincoln oli Eläintarhan ajojen suuria nimiä. Tässä Lincoln Formula Junior luokan BMC:n ratissa numerolla 1 kannassaan Jouko Nordell numerolla 10 vuoden 1961 ajoissa.
Kuva: Holger Eklund.

Autot ja moottoripyörät olivat Eltsussa tasaveroisia, ja huippukuljettajat aikansa tähtiä. Suuria kotimaisia nimiä olivat automiehistä mm. Karl Ebb, S.P.J. Keinänen ja Curt Lincoln.

Moottoripyörien selässä mainetta saavuttivat mm. Raine Lampinen ja Walter Bergström.

Eltsun varsinainen vetonaula oli kuitenkin kansainvälisyys: ulkomaisia kilpailijoita saapui kilpailun alkuvuosista alkaen lähinnä Pohjoismaista, mutta myös Keski-Euroopasta ja Isosta-Britanniasta.

Ruotsalaisten ansiosta Eläintarhassa oli aina aimo annos maaottelutunnelmaa, mutta hyvässä hengessä: nopeita kuljettajia arvostettiin kansallisuuteen katsomatta.

Vuoden 1963 kilpailu jäi Eläintarhan ajojen viimeiseksi. Kapean katuradan turvallisuus oli puhuttanut jo vuosia, eikä järjestäjien kilpailuhakemus enää ollut pelkkä läpihuutojuttu.

Onnettomuudet sekä 1962 että 1963 aiheuttivat sen, että seuraavalle vuodelle järjestäjät eivät enää edes yrittäneet hakea lupia.

Eläintarhan ajojen yli kolmekymmenvuotiseen historiaan pääsee perehtymään Classic Motorshowssa erikoisosastolla näyttelyn C-hallissa.

Katso Classic Motorshow -tapahtuman Omistajien helmet -finalistit tästä

Classic Motorshow -tapahtumassa toista kertaa mukana Museoiässä-osasto

Päivän museoauto: Nämä kaksi coupét erottuvat Lahdessa massasta

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän