Bensiinin hintaindeksi 2021: Suomessa bensiinin litrahinta on vuodessa noussut reilusti toista kymmentä prosenttia

Suomessa bensiinin hinta on noussut merkittävästi viime vuodesta. Tämä selviää Picodi.comin tutkimus- ja sisältötiimin selvityksestä.

Lisäksi bensiinin litrahinnasta sekä eri maiden keskimääräisistä kuukausiansioista muodostettiin bensiinin hintaindeksi, josta selviää muun muassa, kuinka monta litraa bensiiniä on mahdollista ostaa keskipalkalla Suomessa.

Vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla elettiin vielä ainakin osin pandemian värittämässä todellisuudessa, jossa talouden pyörät eivät vielä pyörineet aivan täydellä teholla ja yhteiskunnissa oli liikkumisrajoituksia. Lisäksi raaka-aineiden, mukaan lukien polttoaineet, hinnat kallistuivat.

Bensiini ei tehnyt poikkeusta ja pumppuhinnat kallistuivat lähes koko Euroopassa ja lähialueilla verrattuna vuodentakaiseen. Suurimmat nousut bensiinin hinnassa nähtiin Unkarissa (+20,2 %), Turkissa (+19,4 %) sekä Luxemburgissa (+16,9 %).

Suomessakaan ei vältytty bensiinin hinnannousulta. Itse asiassa Suomessa hinnannousu oli vertailun suurimpia – Suomessa hinnat kallistuivat kuudenneksi eniten kaikista vertailumaista (= Eurooppa ja lähialueet).

Bensiinin pumppuhinnat nousivat Suomessa peräti 13,5 prosenttia verrattuna samaan tarkasteluajankohtaan edellisvuonna.

Kuva: Picodi.

Aivan kaikkialla bensiinin pumppuhinnat eivät kuitenkaan nousseet. Muun muassa Maltalla sekä Albaniassa bensiinin hinnat laskivat verrattuna edellisvuoteen. Tarkemmat tiedot bensiinin hinnanmuutoksista löytyvät taulukosta yltä.

Bensiinin hintaindeksi 2021

Euroopassa ja sen lähialueilla edullisimmat litrahinnat löytyvät Venäjältä. Venäjällä bensiinilitra maksoi vuoden 2021 ensimmäisellä vuosipuoliskolla keskimäärin 0,54 euroa.

Kallein keskimääräinen bensiinin litrahinta oli tarkasteluaikana Hollannissa, jossa bensiinilitra maksoi alkuvuonna keskimäärin 1,72 euroa.

Suomessa bensiinilitran hinta oli alkuvuonna keskimäärin 1,58 euroa. Suomessa bensiini on Eurooppalaisessa tarkastelussa kallista, sillä vain Hollannissa ja Norjassa bensiinilitrasta maksettiin alkuvuoden aikana enemmän.

Tänäkin vuonna Picodi.com tarkasteli myös eri maiden kansalaisten ostovoimaa bensiiniin. Käytännössä vertailussa selvitettiin, kuinka monta litraa bensiiniä on mahdollista ostaa keskipalkalla (nettomääräinen kuukausipalkka) eri Euroopan maissa.

Vertailu toteutettiin nyt kolmatta kertaa. Aikaisemmin Sveitsi on ollut Euroopan maiden vertailun kärjessä ja niin se oli tälläkin kertaa.

Sveitsiläinen ostaa eniten bensiiniä keskiansiolla, kun vertailussa ovat Euroopan sekä sen lähialueiden maat. Toiselta sijalta vertailussa löytyy Luxemburg.

Pohjoismaista tanskalaiset nauttivat parhaasta ostovoimasta bensiiniin. Tanskalainen ostaa keskiansiolla halutessaan 2 328 litraa bensiiniä, jolla Tanska sijoittui koko vertailun kolmanneksi.

Kuva: Picodi.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan suomalaisten keskiansio (keskiarvokuukausipalkka) oli vuoden 2021 ensimmäisellä kvartaalilla 3 632 euroa, joka tarkoittaa keskimääräisellä verotuksella noin 2 502 euron nettopalkkaa.

Suomalainen ostaa keskimääräisellä nettomääräisellä kuukausiansiolla yhteensä 1 589 litraa bensiiniä, jolla irtosi vertailun 13. sija.

Koska bensiinin hinta nousi vuoden takaisesta, eikä keskimääräinen palkkojen nousu riittänyt kompensoimaan nousevia hintoja täysimääräisesti, saa keskipalkalla tänä vuonna vähemmän bensiiniä kuin vuotta aikaisemmin.

Suomi sijoittui vertailussa Pohjoismaista viimeiseksi. Kaikki muut Pohjoismaat sijoittuivat kärkikymmenikköön. Suomi sijoittuu vertailussa samaan ryhmään muun muassa Ranskan, Belgian sekä Iso-Britannian kanssa, jotka löytyvät sijoilta 12, 14 ja 15.

Suomen ehkä tärkeimpiin kilpailijamaihin Ruotsiin ja Saksaan verrattuna suomalaisten ostovoima bensiiniin on hieman heikompi. Ruotsalainen ostaa keskipalkalla 1 771 litraa ja saksalainen 1 786 litraa bensiiniä.

Vertailun hänniltä löytyy itäeurooppalaisia valtioita. Kaikista huonoin ostovoima bensiiniin on eurooppalaisessa tarkastelussa Albaniassa, Moldovassa sekä Ukrainassa. Albanialainen ostaa keskimääräisellä kuukausiansiolla vain 283 litraa bensiiniä, jolla maa sijoittui koko vertailun viimeiseksi.

Edullisimmat bensiinin hinnat löytyvät Lähi-idästä

Kun bensiinin litrahintojen tarkasteluun otetaan mukaan Euroopan lisäksi myös muut maanosat, löytyy kaikkein halvin bensiinilitra Algeriasta (0,29 €/l). Kalleinta bensiini oli tarkasteluajanjakson aikana Hongkongissa. Hongkongissa bensiini maksoi vuoden 2021 ensimmäisellä vuosipuoliskolla keskimäärin 2,03 euroa litralta. Lähi-idän valtiot löytyvät kärkipaikoilta, kun tarkastellaan eri maiden kansalaisten ostovoimaa bensiiniin.

Vertailu kolme ensimmäistä sijaa sekä litramäärä, joka on mahdollista ostaa keskiansiolla:

  • Qatar – 6 532 litraa
  • Saudi-Arabia – 5 170 litraa
  • Kuwait – 5 158 litraa.

Myös amerikkalaiset kulkevat mailinsa edullisesti – amerikkalainen ostaa keskipalkalla 4 723 litraa bensiiniä. Myös Australiassa sekä Kanadassa bensiinilitran hinta on varsin edullinen suhteessa keskiansioihin.

Vaikka kiinalaisten tulotaso on noussut viimeiset vuosikymmenet kohisten, ei kiinalaisella keskiansiolla ja paikallisilla bensiinin hinnoilla vielä päästä tämän vertailun kärkisijoille – kiinalaisen keskimääräisellä nettomääräisellä kuukausiansiolla on mahdollista ostaa 955 litraa bensiiniä.

Koko vertailun hännille sijoittui Kuuba, jossa keskiansiolla on mahdollista ostaa vain vaivaiset 26 litraa bensiiniä. Tilanne on nyt jopa huonompi kuin vuotta aikaisemmin (viime vuonna keskiansiolla sai 28 litraa).

Myös muualla maailmassa keskipalkkalla ei vielä osteta useita tankillisia bensiiniä. Esimerkiksi Tadžikistanissa sekä Zambiassa keskipalkka riittää vain muutamaan tankilliseen.

Viime vuosina myös suurten taloudellisten ongelmien kanssa painineessa Venezuelassa tilanne polttoaineiden kanssa on edelleen haasteellinen.

Maailman suurimmat tunnetut öljyvarat omaavassa valtiossa bensiinin ostamista säädellään tarkoin. Jokainen kansalainen voi ostaa kuukaudessa 120 litraa bensiiniä litrahintaan 0,0015 €/l.

Sen jälkeen, kun kuukausittainen kiintiö on ylitetty, on litrahinta 0,42 euroa. Venezuelalaisen keskimääräisellä kuukausiansiolla on mahdollista ostaa 230 litraa bensiiniä (koostuu 120 litrasta kiintiöhintaista bensiiniä sekä 110 litrasta markkinahintaista bensiiniä). Tilanne Venezuelassa on kuitenkin kohentunut vuodentakaisesta, jolloin keskiansiolla sai 82 litraa vähemmän.

Tietoa hintaindeksin toteutuksesta

Bensiinin hintaindeksi on Picodi.comin vuosittain toteuttama vertailu, jossa tarkastellaan eri maiden kansalaisten ostovoimaa bensiiniin. Hintaindeksi laadittiin ensimmäisen kerran vuonna 2019.

Raportissa käytetyt tiedot keskimääräisistä keskiansioita (keskiarvo, ei mediaani) kerätään eri maiden taloudellisia tilastotietoja julkaisevilta organisaatioilta tai ministeriöiltä. Nettomääräiset ansiot on laskettu brottopalkoista keskimääräisellä verotuksella kyseisessä palkkaluokassa. Mikäli maasta ei ole ollut saatavilla virallisia tilastotietoja keskipalkoista, on lähteenä käytetty Numbeota.

Bensiinin pumppuhinnat on haettu raporttiin globalpetrolprices.com-sivustolta tai paikallisesta bensiinin hintatietoja keräävästä lähteestä. Koko vertailu on toteutettu yhteensä 104 maan osalta. Litramäärä, joka on mahdollista ostaa keskiansiolla, saatiin jakamalla keskimääräinen nettomääräinen kuukausiansio bensiinin keskimääräisellä litrahinnalla vuoden 2021 ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Valuuttamuunnoksiin on käytetty Google Finance -palvelun keskimääräisiä valuuttakursseja viimeisen 90 päivän osalta.

 

3 KOMMENTIT

  1. Veroa korotettin kun polttoaineen hinta oli alhainen. Ja vieläkin hallitus pohtii uutta veronkorotusta. ..
    -että sellainen hallitus meillä..

    Ps. Harakan mielestä bensa on samanhintaista kuin 10v sitten…😄😓

  2. Suomessa valtio tuhlaa rahaa turhuuksiin (pitää kaikki olla yhtä hienoa kuin Amerikassa) Varat revitään autoilijoiden selkänahasta. Pitääkö sitä rahaa levitellä pitkin Afrikkaa ?

  3. Tiedätte kyllä ihmisten ajotyyleistä, että polttonesteet ovat vielä liian halpoja. Vai väitättekö että jollain tonnin romuilla ajetaan tuolla iisisti? Joku sai Afrikankin mukaan tähän juttuun, sitä kutsutaan whataboutismiksi, joten minä mainitsen suomalaisten miljoona kesämökkiä. Jos on varaa kesämökkiin niin on varaa polttolitkuihin, joten kitinät pois ja keksikää jotain oikeita ongelmia joista kitistä.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!