Autotoday 10 vuotta sitten: ”ParkCom valittaa Helsingin hovioikeuden päätöksestä korkeimpaan oikeuteen”

Tasan kymmenen vuotta sitten käytiin kiivasta keskustelua yksityisestä pysäköinninvalvonnasta. Yksi valvontayhtiöistä oli silloin nimeltään ParkCom. ParkCom voitti tämän jutun loppujen lopuksi.

ParkCom valittaa Helsingin hovioikeuden päätöksestä korkeimpaan oikeuteen

Helsingin hovioikeus on hylännyt ParkComin Vantaan käräjäoikeuden päätöstä koskevan valituksen yksityisen pysäköinninvalvonnan laillisuudesta Suomessa. ParkCom on pettynyt oikeuden ratkaisuun ja hakee päätökseen muutosta korkeimmalta oikeudelta.

Yhtiö perustelee valitustaan sillä, että omaisuudensuoja ja sopimusvapaus ovat perustuslaillisia oikeuksia, joita ei voi tällä tavoin rajoittaa.

Koska päätöksellä ei vielä ole lainvoimaa, laskujen maksu on nyt jokaisen omassa harkinnassa.

– Mikäli me voitamme tämän riita-asian, tästä aiheutuu laskunsa maksamattomille jälkiseurauksia aikanaan. Olemme voittaneet vastaavat riidat aiemmin muissa Pohjoismaissa, sanoo ParkComin toimitusjohtaja Tom Ek.

ParkComin liiketoiminta perustuu perustuslaissa kiinteistönomistajille määriteltyihin oikeuksiin omaisuudensuojasta ja sopimusvapaudesta. ParkCom valvoo kiinteistönomistajan toimeksiannosta pysäköintisopimuksen noudattamista yksityisellä alueella. Valvottavia kohteita on tällä hetkellä noin 700, pääasiassa pääkaupunkiseudulla. Kohteet ovat asunto-osakeyhtiöitä, liikekeskuksia ja toimitiloja.

Yksityisessä pysäköinninvalvonnassa on kyse siitä, että kiinteistönomistaja haluaa säännellä pysäköintiä omistamallaan alueella.

ParkCom valitti Helsingin hovioikeuteen Vantaan käräjäoikeuden joulukuussa 2007 antamasta päätöksestä, jonka mukaan valvontamaksu olisi pysäköintivirhemaksu, jonka voisi määrätä vain poliisi tai kunnallinen pysäköinninvalvoja.

ParkComin mukaan sen liiketoiminnassa ei ole kysymys pysäköintivirhemaksusta vaan yksityisoikeudellisesta sopimusrikkomuksesta.

Juttu oli Autotodayssa 20.11.2008

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!