Auton moottorin esilämmittäminen on järkevää

Ensimmäiseksi voisi tulla mieleen, että moottorin lämmittäminen ennen liikkeellelähtöä vie energiaa ja on siten haitallista ympäristölle. Näin ei kuitenkaan ole, todetaan Euromasterin tiedotteessa.

Miksi auton esilämmittäminen kannattaa?

– Kun auto käynnistetään alle +10 Celsiusasteen lämpötilassa, puhutaan auton kylmäkäynnistyksestä, sanoo Euromasterin autohuoltotoiminnoista vastaava Tuomas Mustakallio.

– Kylmäkäynnistyksen yhteydessä syntyy päästöjä, ja mitä kylmempää on, sitä enemmän päästöjä syntyy.

Päästöjä voi vähentää moottorin esilämmityksellä. Useissa testeissä on todettu, että esilämmitys on tarpeen silloin, kun ulkolämpötila laskee alle 10 celsiusasteen.

Monet tutkimukset todistavat, että auton esilämmitys on ympäristölle hyväksi. Esim. Yhdysvaltain yliopistoissa (Berkeley, Carnegie Mellon, University of California ja MIT) tehty tutkimus osoittaa, että nykyaikainen bensiinikäyttöinen auto aiheuttaa kylmäkäynnistyksen jälkeen 30 sekunnin aikana yhtä paljon haitallisia päästöjä kuin 500 kilometrin aikana lämpimällä moottorilla ajettaessa.

Myös VTT on tehnyt Suomessa testin, jossa tutkittiin ensimmäisen 20 minuutin ajoa 20 asteen pakkasessa kylmäkäynnistyksen jälkeen. Tulokset olivat hätkähdyttävät: sähköinen esilämmitys voi vähentää bensiinikäyttöisen auton pienhiukkaspäästöjä jopa 92 %. Typpioksidipäästöt vähenivät puolestaan jopa 62 % ja hiilidioksidipäästötkin jopa 17 %.

Autoilijan kannalta mukava hyöty on polttoaineenkulutuksen väheneminen. VTT:n testeissä polttoaineenkulutus väheni jopa 24 % testiolosuhteissa. Polttoainetta kun kuluu kylmäkäynnistyksessä ison kahvikupillisen verran, ja vielä ensimmäisten ajokilometrien aikana 40-50 % enemmän kuin esilämmitetyllä autolla.

– Autoilija voi myös näinä kalliin polttoaineen aikoina säästää selvää rahaa ympäristöhyötyjen lisäksi, sanoo Mustakallio.

– Huomiotta ei voi jättää myöskään sitä, että moottori joutuu kylmäkäynnistyksessä koville, huomauttaa Mustakallio.

– On siis moottorin kestävyydenkin kannalta hyvä esilämmittää autoa. Myös turvallisuus paranee, kun esilämmitys auttaa poistamaan huurretta ja jäätä ikkunoista. Ja onhan lämpimällä autolla myös mukavampi lähteä liikenteeseen kylmässä kelissä.

– Liika on kuitenkin liikaa, muistuttaa Mustakallio.

– Liian pitkä esilämmitys on turhaa. Nollakelissä puolikin tuntia riittää, ja maksimiaika on 2 tuntia, kun pakkasta on yli 20 astetta.

Moottorin esilämmitykseen on useita vaihtoehtoja

Autolämmön vaihtoehdoista Suomessa tutuin ja tehokas on lohkolämmitin, jossa vastus kiinnitetään auton moottorilohkoon. Se asennetaan aina jälkikäteen, sillä autotehtailla lohkolämmittimiä ei asenneta.

Yhtä tehokas vaihtoehto on letkulämmitin, jossa sopivan lohkopaikan puuttuessa lämmitin asennetaan moottorin vesikierrossa olevaan letkuun.

Jos autosta ei löydy sopivaa asennuspaikkaa lohkosta tai letkusta, moottorin kylkeen voidaan asentaa myös alumiinin sisällä oleva lämmitys, joka ei kuitenkaan ole lämmitysteholtaan yhtä hyvä kuin kaksi edellistä.

Uusissa autoissa yleinen lämmitysjärjestelmä on polttoainekäyttöinen lämmitin, tuotemerkkinä esim. Webasto. Sen etu on nopeus, sillä kylmälläkin kelillä noin puolen tunnin lämmitys on riittävä. Tämä lämmitin tarvitsee toimiakseen käynnistysakun virran lisäksi polttoainetta parisen desiä puolessa tunnissa.

Kiinnostaako autot ja liikenne? Tilaa tästä Autotodayn uutiskirje!

 

1 KOMMENTTI

  1. Varmaan kuluu se sama iso kahvikupillinen sekä 6L bensalla, 4L dieselkoneella sekä modernilla 1 litran 3-pyttyisellä? Kaikki syövät silti ihan saman sähkömäärän esimlämmityksessä. Lollers mitä kakkaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän